Football Leaks

2019.03.19. 15:37

Még a héten átadják hazájának a portugál hekkert

Várhatóan már szerdán átadják a magyar hatóságok Rui Pintót a portugál ügyészeknek. A labdarúgó-maffia kényes ügyeit kiszivárogtató hekker úgy véli, hazájában nem számíthat tisztességes eljárásra.

A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék március 6-i döntését, így a portugál Rui Pintót napokon belül átadják a magyar hatóságok hazája ügyészeinek – erősítette meg a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Deák Dávid, a Football Leaks kiszivárogtatóportált üzemeltető Pinto magyar védője.

Az évek óta Magyarországon élő portugál hekkert

európai elfogatóparancs alapján január 17-én fogták el Budapesten, és az elsőfokú döntésig nyomkövető eszközzel ellenőrzött bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt,

majd a törvényszék elrendelte a férfi átadási letartóztatását – értesült a lap.

Deák Dávid a portál kérdésére kifejtette:

a magyar bíróságok nem vizsgálták, nem is vizsgálhatják azt, hogy Pinto elkövette-e az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeket, ám a portugál hatóságok az eljárás során hibát követtek el.

Szavai szerint a portugál férfi elfogásakor – miután a magyar hatóságok figyelmeztettek erre – jöttek rá, hogy a

nemzeti elfogatóparancsot nem adták ki ellene, s ezt csak február 15-re pótolták. Az átadásról döntő törvényszéki tárgyaláson a hekker ügyvédei éppen ezzel érveltek amellett, hogy védencük nem adható ki Portugáliának.

A törvényszék azonban kimondta és

az ítélőtábla most jóváhagyta: az elfogatás körülményei törvényesek voltak, mert az adatokat a megfelelő módon rögzítették a schengeni adatbázisban,

míg a belföldi elfogatóparancs hiá­nyára a magyar Igazságügyi Minisztérium időben felhívta a portugál hatóságok figyelmét, így a tárgyalásokon már megvoltak a szabályszerű iratok.

Rui Pinto azonban továbbra is kitart amellett, hogy hazájában nem vár rá tisztességes eljárás. A férfit holnap már átadhatja Magyarország, és azonnal le is tartóztatják olyan vádakkal, amelyeket Pinto egyértelműen tagad.

A hekker ellen titoktartás megsértése, bizalmas információk megosztása, jogi személy rágalmazása és zsarolás miatt adták ki az elfogatóparancsot.

Pinto egyebek mellett a Sporting labdarúgóklub üzleti leveleit, jegyzőkönyveket, megállapodásokat és egyéb iratokat hozott nyilvánosságra, főként a Football Leaks oldalon.

Az ítélőtábla jóváhagyta a Pintótól lefoglalt tíz terrabyte-nyi bizonyíték átadását is, amit egyébként a francia ügyészek szerettek volna megkapni Pintóval együtt, miután egyeztettek vele a tanúvédelmi programba való felvételéről. Így azonban kétséges, hogy a titkosított adatokat valaha is fel tudják-e használni a büntetőeljárásokban – összegezte a portál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!