Kisebbségi sors

2019.03.11. 15:52

Izsák Balázs: a székely törekvés rendet, Bukarest válasza zavart tükröz

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint a bukaresti politikai elitnek „magasabbra kell emelnie lécet”, hogy érdemben tudjon reagálni a székelyek követelésére.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke hétfőn, a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás másnapján tartott sajtótájékoztatót Kolozsvárott Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével, Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökével és José Mari Etxebarriával, a Baszk Nemzeti Párt külügyi bizottságának képviselőjével.

Az SZNT-elnök kijelentette: a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi tiltakozás azt igazolta, hogy az autonómia igénye állandó és töretlen a Székelyföldön.

Az igényre érkező bukaresti válaszok viszont rengeteg tévedést, félremagyarázást, csúsztatást tartalmaznak, és ezáltal zűrzavart, instabilitást mutatnak

- tette hozzá.

Izsák Balázs szerint azért van ez így, mert a székelység a rend népe. Szerinte ez tükröződött abban is, hogy képesek voltak éveken át pereskedni azért, hogy törvényesen tarthassák meg a marosvásárhelyi tiltakozást a Székely szabadság napján. Felhívta a figyelmet arra, hogy közben Bukarestben rendre bejelentetlen tiltakozásokat tartanak. Az SZNT elnöke szerint a székely rendszeretet nyilvánult meg abban is, ahogyan a vasárnapi marosvásárhelyi tiltakozás nyolcezer résztvevője felvonult a székely vértanúk obeliszkjétől a város központjáig, és követelte a rendet, az autonómiát.

Izsák Balázs úgy vélekedett, hogy a bukaresti politikai elitnek is „magasabbra kell emelnie lécet”, és meg kell tanulnia a közösségi jogot ahhoz, hogy érdemben tudjon válaszolni a székelyek követelésére. „Bízom benne, hogy egyre színvonalasabb válaszokat kapunk, még ha ezek egyelőre elutasítóak lesznek is” – tette hozzá.

José Mari Etxebarria szerint Európának lentről felfelé kell építkeznie, és védenie kell az identitásokat. Az Európai Unió „egység a sokféleségben” jelszavát idézve jelentette ki:

az EU-nak olyan jogi eszközöket kell kialakítania, amelyekkel megerősíti az identitásokat.

„Európa felelőssége, hogy nem lehet diszkriminálni a kisebbségeket. Ezért vagyok támogatója a székelyföldi autonómiatörekvéseknek” – jelentette ki.

A baszk politikus kijelentette: az SZNT által elindított – a nemzeti régiókról szóló – európai polgári kezdeményezésnek elsősorban Baszkföld Franciaországhoz tartozó részén lehetne pozitív hatása, ezért a spanyolországi baszkok a nemzettársaikkal való szolidaritás jegyében ki fogják venni a részüket a támogató aláírások összegyűjtésében.

Sándor Krisztina bejelentette: kedden meghallgatásra mennek Bukarestbe Ecaterina Andronescu oktatási miniszterhez, akinek elviszik a marosvásárhelyi magyar orvosképzés támogatására az EMNT, az EMNP és az SZNT által írt petíciót és az azt támogató több mint 15 ezer aláírást.

Szilágyi Zsolt kijelentette:

az erdélyi magyarok ugyanazt akarják, amit a nagyhatalmak: demokráciát, stabilitást, biztonságot

és olyan modellek alkalmazását, amelyek Európa más országaiban ezeket a célokat szolgálták. Hozzátette: a román kormányzat és politikai osztály partnerei szeretnének lenni a problémák megoldásában.

Szilágyi Zsolt az EP-választásokra is kitért. Úgy vélte: az RMDSZ a magyar érdek elé helyezte a pártérdeket, amikor elutasította azt, hogy az erdélyi magyar pártok választási koalíciója állítson jelöltlistát. Hozzátette: pártja a hét során alakítja ki álláspontját az EP-választásokról.

Borítókép: Résztvevők székely zászlókkal a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen a budapesti Hősök terén 2019. március 10-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!