Bombázások

2019.03.23. 13:20

Húsz éve mért légicsapást a NATO az akkori Jugoszláviára

A katonai szövetség a jugoszláv haderő Koszovóból való kivonását kényszerítette ki az 1999. március 24-én indított légicsapással – idézte fel Ördögh Tibor Balkán-szakértő egy szombati tévés beszélgetésben.

A szakértő az M1 csatorna műsorában emlékeztetett, hogy a koszovói albánok már az 1970-es évektől új státuszt szerettek volna, így a tagköztársasági jog is megillette volna őket. Erre a jugoszláv vezetés nem volt hajlandó, az albánok pedig elkezdtek demonstrálni, ez vezetett egyre véresebb összecsapásokhoz az 1980-as évek végére.

Az első délszláv háború után, 1998-1999-ben az akkori jugoszláv hadsereg, illetve a rendőrség erőszakos cselekményeket követett el Koszovóban az albánok ellen. Erre hivatkozva avatkozott közbe a NATO, légitámadások sorozatát indítva – mondta.

Magyarország 12 napja volt a NATO tagja, amikor átengedte légterét a szövetség gépeinek. A magyar politikának nem volt könnyű ez a helyzet a vajdasági magyarság miatt, nem lehetett kizárni ugyanis a jugoszláv hadsereg megtorlását – fejtette ki Ördögh Tibor.

A bombázások miatt mintegy 2500-an haltak meg és 16 ezer körülire teszik a sérültek számát – mondta a szakértő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!