terrorizmusnak minősíthető

2019.03.30. 22:03

Hajóeltérítés miatt kell felelnie három tizenéves migránsnak

A máltai bíróság azért emelt vádat, mert a fiatalok Líbia partjainál eltérítettek egy kisebb török tartályhajót, amely előzőleg kimentette őket társaikkal együtt a tengerből.

Az ügyészség azt rója a terhükre, hogy megfenyegették a hajó legénységét, és arra próbálták kényszeríteni, hogy ne Líbiában vigye őket vissza, hanem szállítsa Máltára. A vádlottak közül ketten kiskorúak, 15 és 16 évesek, a harmadik pedig 19 éves. Egyikük elefántcsontparti, a másik kettő guineai.

Mindhárman tagadták bűnösségüket. A két kiskorú azt mondta magáról, hogy középiskolás. Az idősebb társuk pedig szociológiát tanult az egyetemen.

A bíró elutasította az ügyvédjük kérését, hogy óvadék ellenében szabadon engedje őket. Arra hivatkozott, hogy még nem hallgatta meg a hajó kapitányát és legénységet, másrészt pedig a vádlottak nem máltaiak.

A máltai törvények szerint a hajóeltérítés terrorizmusnak minősíthető, és héttől harminc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A tengeri incidens szerdán történt. Az El Hiblu 1 nevű, török tulajdonban lévő hajó 108 embert mentett ki a Földközi-tengerből, amikor azonban alig 10 kilométerre járt a líbiai partoktól, a migránsok átvették az irányítást a hajó felett, hogy Máltára jussanak vele. A máltai hadsereg kommandósokat küldött hajóra, hogy helyreállítsa a rendet. Miután a tartályhajó kikötött a főváros, Valletta közelében, a máltai rendőrség őrizetbe vett 5 migránst, a lázongók hangadóit.

A Földközi-tengeren kimentett illegális bevándorlók félnek attól, hogy Líbiába visszatérve súlyos bántalmazásoknak, kínzásnak és nemi erőszaknak lesznek kitéve, és akár rabszolgamunkára is foghatják őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!