Összetartozni jó

2019.03.02. 15:09

Emmi: egyre inkább trendi családban élni

A kormány családpolitikája kilenc éve kiszámítható és következetes, segíti és ösztönzi a gyermekvállalást.

Forrás: Shutterstock

A kormány családvédelmi intézkedéseinek és a családsegítő szervezetek munkájának köszönhetően egyre inkább trendi családban élni és erről beszélni – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

Sölch Gellért a Családháló országos szervezetének rendezvényén elmondott köszöntőjében kifejtette, Európában és a világon is példátlan az a családvédelmi intézkedési terv, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be az előző hónapban.

Az intézkedés célja világos, egész Európában könnyen érthető:

Magyarország a bevándorlás helyett a családokat támogatja

- jelentette ki a kormány képviselője.

Hangsúlyozta, sok fiatalnak hozhat kedvet a gyermekvállaláshoz a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásaként igényelhető 10 millió forint, a csok kibővítése, a négy gyermeket felnevelő anyák adókedvezménye, a nagycsaládos autóvásárlási program, a bölcsődei férőhelyek bővítése, a nagyszülői gyed és a második gyermektől kérhető egymillió forintos jelzáloghitel-elengedés.

Az Emmi helyettes államtitkára a családok szempontjából fájónak nevezte, hogy az ellenzéki oldal fanyalgással, támadásokkal fogadta a családvédelmi intézkedéseket.

„Nincsenek messze azok az idők, amikor a családokról való beszédre elhallgatás volt a válasz” – fogalmazott, majd hozzátetette,

„közelítünk ahhoz a normális állapothoz, hogy családban élni és erről beszélni, nem csak öröm és szeretet forrása lehet, hanem egyúttal trendi is.”

Sölch Gellért példaként említette, hogy a családszervezetek állhatatos munkájának eredményeként ma már egyre természetesebb, ha egy munkahely családbarát, a Családháló jóvoltából pedig egyre több értékes családtörténet ismerhető meg.

Fotó: Shutterstock

A kabinet képviselője kitért arra is, a kormány 2010 óta a gyermeket nevelő családokat helyezi intézkedései középpontjába, előtte azonban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a politika érdemben foglalkozzon a jövő egyik legfontosabb kérdésével, az ország népességének alakulásával.

A kormány családpolitikája kilenc éve kiszámítható és következetes, segíti és ösztönzi a gyermekvállalást, amihez megfelelő alapot jelentett a megszabadulás a devizaadósság terheitől és a munkahelyekre építő gazdaságpolitika – mondta.

Sölch Gellért beszélt arról is, hogy a kormány munkaadói járulékkedvezményekkel és a gyed extrával segítette azokat a szülőket, akik gyermekvállalás és gyermeknevelés után szeretnének visszatérni a munka világába.

Emellett a családok boldogulását jelentősen támogatja a családi adókedvezmény is, amelynek köszönhetően a gyermekes családok nettó jövedelme másfélszeresére nőtt és egyre jobb helyzetben vannak a gyermekesek – közölte.

Kiemelte, 2019-re négy év alatt megduplázódott a kétgyermekesek adókedvezménye, akiknél idén havonta 40 ezer forint marad ennek köszönhetően.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) eddig mintegy 100 ezer család vette igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!