Titkokra is fény derül

2019.03.05. 14:41

Digitális formában elérhető az interneten Rákosi Mátyás levelezése

A volt kommunista pártvezér és felesége száműzetésbeli levelezését tartalmazó másolatgyűjteményt Budapest Főváros Levéltára hozta nyilvánosságra.

Forrás: feltöltő: Bauer Sándor

Fotó: Fortepan

Kenyeres István, az intézmény főigazgatója kedden Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: az összesen 264 irat digitális másolatát Ungváry Krisztián történész ajánlotta fel a levéltárnak, amely a gyűjtemény feldolgozását és széles körben hozzáférhető tételét vállalta.

Az eredeti iratok kalandos úton kerültek Ungváry Krisztián birtokába, aki Meruk Józseffel közösen könyvet is írt a gyűjteményről.

A kötet Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai címmel tavaly ősszel jelent meg.

Ungváry Krisztián kiemelte, egy angol újságíró ismerőse kereste meg azzal, hogy egy barátja meg akar válni egy nagyobb történelmi iratanyagtól. Előre kiderült, hogy az anyag Rákosihoz kötődik, és tartalmazza a kommunista politikus diplomaútlevelét is. Az iratanyag megtekintésekor a történész számára egyértelmű volt, hogy nem hamisítványról van szó, ezért egyből megvásárolta a gyűjteményt.

Az eladó állítása szerint az iratokat tartalmazó kopott műbőrtáskát egy ciprusi szállodai szobában, egy ruhásszekrényében találta véletlenül

- mondta Ungváry Krisztián, aki szerint igazából nem lehet biztosat tudni arról, hogy mennyi az igazság ebben a történetben, mindenesetre Rákosi feleségének volt egy korábbi házasságából származó, Marina nevű lánya, aki megörökölhette a gyűjteményt, és akiről úgy tudni, gyakran járt Cipruson üzletkötőként.

A gyűjtemény többsége Rákosi Mátyás és felesége 1956 nyarán kezdődő szovjetunióbeli száműzetése idejéből származik, ugyanakkor néhány korábbi irat is található az anyagban – mondta el Horváth J. András főlevéltáros.

A Rákosi-házaspár által írt leveleknek a fogalmazványai, másolatai maradtak fent.

A címzettek között megtalálhatóak a szovjet és magyar kommunista vezetés prominens személyiségei, például Hruscsov, Brezsnyev, Kádár János és Fock Jenő is.

A Rákosinak írt levelek között egyebek mellett a hivatalos szervek válaszai, valamint szintén emigrációba kényszerült magyar kommunista politikusok, például Gerő Ernő és Kovács István üzenetei szerepelnek.

Az iratanyag jelentős részét teszik ki azok a levélmásolatok, fogalmazványok, amelyekben Rákosi saját hazatérését próbálta kieszközölni – tette hozzá a főlevéltáros, aki szerint Rákosi saját magát hazafinak tartotta, úgy érezte, Magyarországon kell meghalnia.

Horváth J. András szerint az anyag legfontosabb vonása, hogy részletgazdagon rajzolódik ki belőle Rákosi Mátyás portréja, személyisége. Kiemelte: a kommunista politikus gondolkodása zárt volt, de ez magasfokú intellektussal és műveltséggel párosult. Sokszor cinikus és embertelen hatalomgyakorlási módja mögött mély ideológiai és politikai elkötelezettség rejlett. Az eseményen Meruk József hangsúlyozta:

a levelek 85-90 százaléka hatalmas titkokat tár fel a kutatók előtt, ezek tekintélyes részét nem dolgozták fel az Ungváry Krisztiánnal közösen írt könyvben.

A teljes, jelentős részben oroszul írott, rövid magyar tartalmi ismertetőkkel kiegészített történelmi iratanyag Budapest Főváros Levéltára internetes oldalán (www.bparchiv.hu), az adatbázisok között érhető el.

Borítókép: Rákosi Mátyás és jakut származású felesége, Fenya Fjodorovna Kornyilova.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!