Magyarellenesség

2019.02.20. 14:17

Három éve vegzálja ok nélkül a székely polgármestert a román ügyészség

Három éve folytat vizsgálatot Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA), vádat nem emelt ellene, de az eljárást sem szüntette be – írja szerdai számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Sepsiszentgyörgy, 2018. március 15. Antal Árpád polgármester beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen 2018. március 15-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Veres Nándor

Amint a lap felidézi: a DNA ügyészei három évvel ezelőtt hajnalban „lepték meg” a polgármestert, akinek a lakásában és az irodájában is házkutatást tartottak. A polgármestert álarcos csendőrök kíséretében, elsötétített kisbuszban Bukarestbe szállították kihallgatásra, majd felfüggesztették hivatalából.

A DNA akkor azt közölte, hogy a gyanú szerint az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. A DNA állítása szerint a polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró (1,3 milliárd forint) rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró (170 millió forint) kárt okozott az önkormányzatnak. A vádhatóság szerint a polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is, ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania.

Antal Árpád 2016 februárjától két hónapig nem tölthette be a hivatalát, egy évig nem hagyhatta el az országot, másfél évig hatósági felügyelet alatt állt, ami azt jelentette, hogy több mint száz alkalommal kellett jelentkeznie a rendőrségen.

Ezt követően minden kényszerintézkedést megszüntettek ellene, de vádemelés azóta sem történt, és az eljárást sem szüntették meg.

A polgármester a Krónikának elmondta: a történtekkel kapcsolatban neki is csak kérdései vannak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljáró kijelentette: úgy érzi, higgadtan, emelt fővel tudott reagálni a történtekre, ezek nem változtatták meg a nemzetpolitikai nézeteit.

„Egy élettapasztalat, amiből tanulni lehet. Én úgy érzem, erősebb lettem; megtapasztaltam, kire számíthatok az ilyen helyzetekben, és ki örül annak, ha az ember bajban van. El tudtam volna képzelni az életemet ilyen tapasztalat nélkül, de ami nem öl meg, az megerősít”

- nyilatkozott a polgármester.

Mások is a célkeresztben

A Krónika emlékeztetett rá: nagyon elhúzódnak a székelyföldi elöljárók elleni DNA-s eljárások. Borboly Csabát, a Hargita megyei tanács elnökét 2013-ban vádolta meg a korrupcióellenes ügyészség a közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással. Idén januárban a negyedik bíró látott hozzá az ügy tárgyalásához a Hargita Megyei Törvényszéken. A korábbi bírók közül ketten visszatértek Brassóba, egyet pedig korrupciós bűncselekmény miatt elítéltek.

Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos csíkszeredai polgármester és alpolgármester ellen 2015 áprilisában indított eljárást a DNA, őrizetbe is vette a hivatali visszaéléssel vádolt elöljárókat, akik házi őrizetbe kerültek és akiket a prefektus ezt követően felfüggesztett tisztségükből. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros megyei törvényszék tárgyalja, mindeddig eredménytelenül. Azóta Borboly Csaba, Ráduly Róbert és Antal Árpád is újabb mandátumot szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!