új székhely

2019.02.07. 14:33

Benkő: Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz

A Fejér megyei városba költözik a Magyar Honvédség Parancsnoksága.

A miniszter kijelentette: keveset érnek a jól képzett katonák és a modern felszerelések, ha a vezetési módszerek elavultak. Ezért változott a honvédelmi törvény, és január elsejétől korszerű, a kihívásoknak megfelelő, felsőszintű stratégiai vezetést hoztak létre – mondta.

Benkő Tibor emlékeztetett, korábban a miniszter irányította és vezette a Magyar Honvédséget, ám a katonai szervezetek szakmai vezetését nem politikai vezetőnek kell ellátnia, hanem az új szervezet parancsnokának, Korom Ferenc altábornagynak.

A miniszter elmondta, hogy

azért esett a választás Székesfehérvárra, mert komoly katonamúlttal rendelkezik és „mindig is katonaváros volt”.

Benkő Tibor bejelentette, hogy a NATO-struktúra keretében – magyar kezdeményezésre – létrehoznak egy több nemzetiségű hadosztályt, amely 2020 végére alakulhat meg. Az egység állandó felelősséggel tartozik majd a közép-európai térség biztonságáért, a székhelye szintén Fehérvár lesz – tette hozzá.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetője közölte: jelenleg 1400 katona szolgál a városban. Kérdésre elmondta, hogy a fehérvári katonák létszáma jelentősen megnő, és a következő években – családtagokkal együtt – mintegy kilencezren költöznek a városba.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a parancsnokság költözése alapvetően meghatározza a város következő évtizedeit. Székesfehérvár ma erős gazdasági centrum, de lesz „egy másik erős lába”, ez pedig a honvédelem – összegzett. Megjegyezte, hogy katonai jelenlét erősödésével bizonyos jövőbeli fejlesztéseket át kell gondolni. Példaként említett közlekedési fejlesztéseket, a középiskolai campust, ahol nemzetközi iskolát indíthatnak, valamint a Fekete Sas Szállót, amely akár a parancsnokságnak adhat helyt a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!