Leköszönő uralkodó

2019.01.02. 08:57

Békét és boldogságot kért utolsó újévi beszédében a japán császár

Akihito a szigetország modernkori történetében példátlan módon hamarosan lemond trónjáról.

Tokió, 2019. január 2. Akihito japán császár köszönti az alattvalókat az új év alkalmából a tokiói császári palota golyóálló üveggel védett erkélyérõl 2019. január 2-án. MTI/EPA/Franck Robichon

Az uralkodó a tokiói császári palota erkélyéről üdvözölte a rekordnagyságú, 140 ezer fős tömeget szerdán. Tavaly 127 ezren gyűltek össze a japán főváros szívében lévő palotánál, amelynek közelébe évente mindössze kétszer, újév alkalmából január 2-án és Akihito december 23-i születésnapján engedik az alattvalókat.

„Az új év kezdetén békéért és az emberek boldogságáért imádkozom” Japánban és a világon – mondta családtagjai jelenlétében a 85 éves Akihito, hozzátéve, reméli, hogy az idei jó év lesz a lehető legtöbb ember számára.

A császár a tervek szerint április 30-án mond le, erről szóló szándékát – korára és egészségi állapotára hivatkozva – 2016 augusztusában jelentette be.

Ez lesz hozzávetőleg kétszáz éve az első alkalom, hogy egy uralkodó leköszön a krizantémtrónról. Helyét fia, Naruhito herceg veszi át május 1-jén.

Akihito 1989. január 8-án lett uralkodó, ő a 125. császár Japánban. A jelenlegi uralkodói éra elnevezése a Heiszei, amely azt jelenti: a béke elérése.

Jamagucsi Nacuo, a kisebbik japán kormánypárt, a Komeito vezetője szerdán közölte, hogy a Naruhito alatti éra elnevezését (gengo) április 1-jén közlik. A választást az Abe Sindzó vezette kormány hagyja jóvá. Ez az első alkalom, hogy a szigetországban nyilvánosságra hozzák az új korszak elnevezésének menetrendjét.

Borítókép: Akihito japán császár köszönti az alattvalókat az új év alkalmából a tokiói császári palota golyóálló üveggel védett erkélyéről 2019. január 2-án.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!