Illegális bevándorlás

2019.01.07. 17:46

A görög parti őrség több tucat embert mentett ki az Égei-tengerből

A menedékkérőket hétfőn, a kora reggeli órákban fedezték fel Farmakonisi szigeténél.

A görög parti őrség 44 embert mentett ki az Égei-tengerből annak keleti részén. A menedékkérők egy gumicsónakon kísérelték meg a veszélyes átkelést – közölte hétfőn a görög parti őrség pireuszi központja.

A menedékkérőket hétfőn, a kora reggeli órákban fedezték fel Farmakonisi szigeténél, majd ezt követően biztonságba helyezték őket. A Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz, illetve Kósz szigetén lévő túlzsúfolt menekültügyi központok tehermentesítésére az elmúlt hónapokban több ezer menedékkérőt szállították át a görög szárazföldre.

Leginkább családokról, nőkről, valamint kísérő nélküli kiskorúakról van szó, akik a görög menekültügyi hatóságok információi szerint várhatóan menedéket fognak kapni Görögországban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) információi szerint 2018-ban 32.497 ember kelt át a görög szigetekre Törökországból. További 15.421 érkezett az Európai Unióba a török-görög határon keresztül. A helyzet a 2015-ös évhez, a bevándorlási válság csúcspontjához képest lényegesen jobb.

Akkoriban több mint 850 ezer menedékkérő érkezett Törökországból a görög szigetekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!