Karácsony

2018.12.24. 09:55

Bogárdi Szabó István: találjuk meg az ünnepben a csendet!

A református egyház zsinatának lelkészi elnöke elmondta: intimitás nélkül elpusztul az ember, a 21. századi civilizáció azonban erőszakosan és durván rátör legbelső világunkra.

Budapest, 2018. október 7. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet a Budapest-Svábhegyi Református Egyházközség ünnepi istentiszteletén a XII. kerületi Felhõ utcai templomban 2018. október 7-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az ünnep lehetőség, hogy megtaláljuk a csendet, amikor végre nem mi kiabálunk, hanem az angyalok beszélnek hozzánk – mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsony alkalmából az MTI-nek.

A református püspök kiemelte:

a 21. századi ember megrémül a csendtől, és attól, hogy magára marad.

„A csend azonban segít, hogy a lényegre figyeljünk”.

Úgy fogalmazott: az ünnepé beszélő csend, „arra való, hogy meghalljuk benne a karácsony történetét. Ebben a csendben végre nem mi beszélünk, hanem az angyalok énekelnek, nem mi kiabálunk, hanem a pásztorok buzdítják egymást, hogy menjenek Betlehembe, nem mi mondjuk a mondókánkat, hanem meghalljuk a három királyok hódolását. És végül talán meghalljuk annak a gyermeknek is a halk és szelíd hangját, aki igazi életre hív bennünket”.

Bogárdi Szabó István beszélt arról is, hogy az ember mohón vágyik Isten és a másik ember közelségére.

Életünk szerves része a bensőségesség, az intimitás, nélküle elpusztul az ember, a 21. századi civilizáció azonban erőszakosan és durván rátör legbelső világunkra.

Az emberek életük legszentebb, legbensőségesebb pillanatait osztják meg egymással a közösségi médiában, ugyanakkor kétségbeesnek, ha valaki „beletrollkodik” nyilvánossá tett életükbe. Minden intimitás föl van tépve, minden meg van mutatva és túl van harsogva. Isten azonban, noha képes lenne a világot megrengető erővel szólni az emberhez, mégis alig hallható szóval,

a saját lélegzetünknél is halkabban szólít meg minket, mert közelebb van hozzánk, mint mi önmagunkhoz

- mondta a református püspök.

Borítókép: Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke 2018. október 7-én.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!