csúcsértekezlet

2018.11.28. 06:13

Trump még nem döntötte el, találkozik-e Putyinnal Argentínában

Donald Trump még nem döntött arról, találkozik-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20-as országcsoport hétvégén Argentínában tartandó csúcsértekezletén – ezt maga az amerikai elnök mondta a The Washington Postnak kedden délután adott interjújában.

A Fehér Ház Ovális Irodájában adott interjú a lap internetes oldalán jelent meg helyi idő szerint kedden este.

Mérlegelve az Oroszország és Ukrajna között a Kercsi-szorosban vasárnap történt incidens miatt kialakult feszült helyzetet, az amerikai elnök leszögezte: megvárja a nemzetbiztonsági tanács „teljes jelentését” a történtekről, és majd csak azután hoz döntést arról, találkozik-e az argentínai csúcsértekezleten Vlagyimir Putyinnal. „Ez a jelentés lesz a döntő”, mondta és hozzátette: „talán nem is lesz találkozó (Putyinnal)”. Trump így fogalmazott: „nem szeretem ezt az agressziót, egyáltalán nem akarok ilyen agressziót”.

Az elnök ismét megkérdőjelezte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értékelését, miszerint Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia koronahercege rendelte volna el Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolását. Leszögezte: végiggondolta a koronaherceg többször megismételt cáfolatát, és ez is szerepet játszott abban, hogy úgy döntött, fenntartja a szoros szövetségesi viszonyt Rijáddal. Szalmán hercegre utalva ismét azt hangoztatta: „Talán ő tette, talán nem ő tette. De cáfolja. És a körülötte lévők is cáfolják. És egyébként a CIA sem mondta ki teljes határozottsággal, hogy ő tette”.

Belpolitikai kérdésekről szólva Donald Trump bírálta a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) vezetőjét, megismételte, hogy nem hiszi el a klímaváltozásról összeállított kormányközi jelentést, és megerősítette azt is, hogy egyáltalán nem áll szándékában akadályt gördíteni a Robert Mueller vezette bizottság munkája elé. Mueller annak a különbizottságnak a vezetője, amely arra hivatott, hogy feltárja, összejátszottak-e az elnök 2016-os elnökválasztási kampánycsapatának a munkatársai az oroszokkal.

Az elnök a Fed általa jelölt és kinevezett vezetőjét, Jerome Powellt és a FED kamatpolitikáját tette felelőssé a tőzsde elmúlt napokban tapasztalt visszaeséséért és a General Motors autóipari óriás gyárbezárásaiért. „Csöppet sem vagyok elégedett vele”- mondta Powellről. Mindazonáltal ez nem zavarja őt, mert – mint fogalmazott – „zsigerből tudja” a dolgokat, és ez szerinte többet ér, mint bárki másnak az esze.

Ismét elutasította a több minisztérium és kormányközi szervezet által a múlt hét végén nyilvánosságra hozott klímajelentést, amely szerint a globális felmelegedés káros hatásai egyre intenzívebben megtapasztalhatók szerte az Egyesült Államokban. Megismételte, hogy szerinte a klímaváltozást nem az ember okozza, és nem hisz abban sem, hogy a tudóstársadalomban egyetértés uralkodna ez ügyben. „A probléma az, hogy nagyon sok embernek, köztük nekem is, nagyon magas az intelligenciaszintje, de nem szükségszerűen hiszünk el mindent” – mondta. Hozzátette, hogy ha körbepillantunk, akkor azt látjuk, tiszta a levegő és tiszta a víz is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!