Illegális bevándorlás

2018.11.07. 05:57

Bakondi: szükség van a válsághelyzet fenntartására

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az illegális határátlépéssel kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy szükség van a bevándorlás miatt a válsághelyzet fenntartására.

Bakondi György a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjújában azt mondta, a válsághelyzet miatt lehet alkalmazni olyan jogintézményeket, mint például a visszakísérés, ezek hiányában viszont újra előállhatna a 2015-ös helyzet.

Beszámolt arról, hogy a jelenlegi információk szerint mintegy hetvenezer regisztrált migráns mozog a balkáni útvonalon, de mindegyiken fokozódó aktivitás tapasztalható,

például a spanyol útvonalon már az idén több migráns érkezett, mint a 2015-2017-es időszakban összesen.

A közelmúltban a bosnyák-horvát határon történt konfrontáció óta feltorlódtak a migránsok, és semmilyen biztosíték nincs arra, hogy ha a migránsok sikeresen átjutnak Horvátországba, akkor nem Magyarország felé veszik az irányt.

Ebben a helyzetben a magyar kormány Bakondi György elmondása szerint felajánlotta, hogy segítséget nyújt a balkáni útvonalon lévő országoknak. „Szerbiában és Macedóniában jelenleg már van magyar rendőri erő, de készen állunk arra, hogy szükség esetén más országoknak is rendőri vagy műszaki segítséget nyújtsunk” – fogalmazott a főtanácsadó.

Hozzátette:

a honvédség is készen áll arra, hogy szükség esetén gyors segítséget nyújtson.

Vannak erők, amelyeket 24 órán belül a határra lehet vezényelni és olyan katonák is készenlétben állnak, akik 72 órán belül képesek bekapcsolódni bármilyen fajta, határbiztonsággal kapcsolatos feladat ellátásába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!