és még nincs év vége

2018.10.11. 14:51

Már eddig több újságírót öltek meg, mint tavaly az egész évben

Ötvenhat újságíróval végeztek munkájukkal összefüggésben az év első 9 hónapjában, ami több, mint ahányat 2017-ben összesen meggyilkoltak.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet rámutatott, hogy több eset egyelőre vizsgálat alatt van, így ez a szám még nagyobb lehet.

„Míg 2017 az elmúlt 14 év legkevésbé véres éve volt az újságírók számára, idén megfordult a trend” – írta közleményében a szervezet. A legtöbb újságíró – szám szerint 13 – Afganisztánban vesztette életét. Április 30-án egy nap leforgása alatt a média 10 munkatársát gyilkolták meg az ázsiai országban – emlékeztetett az RSF.

Christophe Deloire, a szervezet főtitkára szerint az ijesztő számok tükrében égető szükség van további lépésekre az újságírók védelmében.

Az RSF újra felszólította az ENSZ-t, hogy nevezzen ki egy, a média munkatársainak védelmével foglalkozó különmegbízottat. A felvetés szakmai berkekben széles körű nemzetközi támogatást élvez – hangsúlyozta a szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!