incidens

2018.06.12. 20:53

Afganisztánban tálib lázadók lerohanták a biztonsági erők egyik körzeti központját

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató felkelők a biztonsági erők legkevesebb 14 tagját megölték, további 25-öt megsebesítettek.

Tálib lázadók százai rohamozták meg éjjel az afgán biztonsági erők ellenőrzőpontjait, rendőrőrseit és a körzeti központját a Farjáb tartománybeli Kohisztán körzetben, és nyolc embert megöltek az összecsapásokban – közölték kedden a helyi hatóságok.

A halálos áldozatok között van Mohammed Panáh körzeti vezető is – közölte Rahmatulláh Turkisztáni tartományi tanácsos.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató lázadók a biztonsági erők legkevesebb 14 tagját megölték, további 25-öt megsebesítettek a Farjábbal szomszédos Szári-Pul tartomány területén szintén éjszaka végrehajtott egy támadásukban – mondta Núr Aga Núri, Szári-Púl tartomány egyik tanácsosa. A tálibok ezenkívül foglyul ejtettek négy sebesült katonát – tette hozzá.

Eközben legalább öt ember meghalt, és 26 megsebesült egy támadásban, amelyet egy robbanószerrel megpakolt autóval hajtottak végre Gazni délkelet-afganisztáni tartomány Mukur körzetének közigazgatási központja ellen – mondta Aríf Núri, a tartományi kormányzó szóvivője. Bár egyelőre senki sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, Núri felhívta a figyelmet arra, hogy a támadást egy olyan Humvee típusú páncélozott járművel hajtották végre, amelyet korábban a tálibok zsákmányoltak az afgán erőktől egy korábbi támadásuk során.

A kabuli kormány a múlt héten feltétel nélküli fegyverszünetet rendelt el az íd al-fitr alkalmából, június 12. és 20. között, a tálibok pedig szintén háromnapos tűzszünetet jelentettek be szombaton a ramadánt lezáró ünnepekre a helyi biztonsági erőkkel szemben.

A tűzszüneti kezdeményezések ellenére a tálibok hétfőn is támadást intéztek a biztonsági erők ellen Kunduz tartományban, akkor 15 embert öltek meg.

Asraf Gáni afgán elnök már februárban is ajánlatot tett a táliboknak egy átfogó békemegállapodásra, de a lázadók ezt figyelmen kívül hagyták, tovább fokozták támadásaikat, és áprilisban meghirdették tavaszi hadjáratukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!