Mata Hari példája is ragadós

2018.06.25. 17:15

A románoknak kémkedett az orosz energetikai vállalat vezetőségi tagja

Carina Turcan (a név orosz változata szerint Karina Curkan) a hivatalosan is a román államnyelvet használó Moldovai Köztársaságból származik. Ha igaz, hogy román megbízói voltak, akkor könnyet szót érthetett velük.

Forrás: mold-street.com

Az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget és a Donyec-medencei szakadár „Luhanszki Népköztársaság” áramellátásáról szolgáltatott ki információkat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint Carina Turcan, az Inter RAO orosz állami energetikai vállalat vezetőségi tagja, akit Románia javára való kémkedés vádjával vettek őrizetbe – közölte orosz titkosszolgálati és energiaügyi forrásokra hivatkozva hétfőn az RBK című gazdasági napilap.

Carina Turcant (a név orosz változata szerint Karina Curkant) története természetesen a román lapokban is vezető hír. A mutatós kémnőt még június 14-én vették őrizetbe, másnap a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, amit a gyanúsított múlt szerdán megfellebbezett.

Turcan 2016-ban felvette az orosz állampolgárságot és lemondott moldovai útleveléről, de Bukarest szerint román állampolgársággal is rendelkezik.

Arról, hogy a Krím és a Luhanszk áramellátásának megszervezéséről információ szivárgott ki, az RBK szerint az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) szerzett tudomást.

Az ügyben az FSZB elhárítási és gazdaságbiztonsági részlege járt el. Turcant több mint egy éven át megfigyelték; a művelet áprilisban-májusban lépett aktív szakaszában.

Az RBK szerint 2014-ben, amikor Ukrajna azzal fenyegetőzött, hogy lekapcsolja az áramot a Krímben, az Inter RAO egyik leányvállalata, a COR szervezte meg az Ukrajnába irányuló energiaszállításokat, ahonnan az áram a félszigetre ment tovább.

A szállítási rendszert maga Turcan dolgozta ki, aki ismerte az orosz tisztségviselők minden ukrajnai kapcsolatát.

Mint arról a lap beszámolt, a Krím orosz elcsatolását követően Oroszországnak meg kellett állapodnia Ukrajnával a saját villamosenergia-termeléssel szinte nem rendelkező félsziget ellátásáról. Ennek üzemeltetője egy, az Inter RAO és a COR által 2014 áprilisában létrehozott cég volt, amely Rinat Ahmetov Donyec-medencei oligarcha DTEK Krimenergo vállalatának közvetítésével vásárolt áramot Ukrajnától, amit aztán a Krímbe szállított.

2014 nyarán az ukrán kormány rendkívüli állapotot vezetett be a belső árampiacon, a Donyec-medencei szénszállítások akadozása miatt, és azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a Krím áramellátását. Ekkor az Inter RAO elkezdett elektromos energiát Ukrajnába szállítani, amit a Krímbe továbbított.

A két fél 1,5 GW 2015-ben történő szállításáról állapodott meg. A COR kilowattóránként 2,4 rubelért szállította az energiát Ukrajnába, amelyből a Krím számára 2,99 rubelért vásárolt vissza tőle. (1 rubel a jelenlegi árfolyamon mintegy 4,4 forintot ér.)

2015 novemberében ismeretlenek felrobbantották az Ukrajna területén át vezető, a Krímbe irányuló távvezetékek tartóoszlopait.

Szélsőségesek megakadályozták, hogy Kijev ezeket helyre tudja állítani. Az Oroszországból a Krímbe vezető „energiahíd” első vezetékét egy hét múlva helyezték üzembe. A COR-t 2018 májusában számolták fel.

A Donyec-medencével kapcsolatban az RBK azt tudta meg, hogy 2015 nyara óta, amikor Ukrajna megtagadta, hogy tovább fizesse az el nem ismert „köztársaságokba” irányuló orosz áramszállításokat, ezeket a tételeket az orosz FSZK áramszállító vállalat az ipari fogyasztók számára megszabott tarifa rovására, „normatív veszteségként” kezdte el kezelni. A lap rámutatott, hogy sem az orosz energiaügyi minisztérium, sem pedig a FSZK nem ismerte el, hogy a Donyec-medencébe történő szállításokat veszteségként könyvelik el. A „Luhanszki Népköztársaság” évi 2,5 milliárd kilowattórával való ellátása 2,5-3 milliárd rubelbe kerül. A másik donyec-medencei szakadár entitás, a „Donyecki Népköztársaság” áramból önellátó.

A lap úgy értesült, hogy Turcan őrizetbe vételét követően a hatóságok átkutatták Vjacseszlav Kravcsenko energiaügyi miniszterhelyettes irodáját és lakását. Kravcsenkót azonban az Interfax hírügynökség szerint nem gyanúsítottként, hanem tanúként kezelik. Turcan a vallomásában további három minisztériumi tisztségviselőről tett említést.

Az RBK értesüléseit sem az energiaügyi tárcánál, sem az Inter RAO-bál, sem az SZRV-nél, sem pedig az FSZB-nél nem kommentálták.

Borítókép forrása: mold-street.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!