terror

2018.05.30. 10:00

Már a liége-i merénylet előtt is gyilkolt a belgiumi támadó

A börtönben iszlám hitre tért, kétnapos eltávozása közben gyilkoló férfi így tehát már négy ember haláláért felelős.

Illustration shows the Athenee Leonie de Waha one of the scene of a shooting at the boulevard d'Avroy in Liege, Tuesday 29 May 2018. An armed man shot dead two police officers and one passer-by. The shooter was on home leave from prison and has been shot dead by the police. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

A tárcavezető a belga RTL-nek adott interjújában megerősítette, hogy a Marche-en-Famenne településen keddre virradóra elkövetett gyilkosság is a 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi műve.

Michael Wilmet holttestét néhány órával a kedd délelőtti liege-i mészárlás előtt találták meg. A férfi korábban Hermann rabtársa volt. Sajtóhírek szerint halálát kalapácsütések okozták, a gyilkos fegyvert megtalálták a tettes autójában, Liege-ben.

Benjamin Hermann, akit hétfőn engedtek ki a börtönből kétnapos eltávozásra, másnap hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében található Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában. A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített.

„Elszigetelt esetről van szó, az elkövető nem volt tagja semmilyen hálózatnak, nem kapott senkitől utasításokat, ezért nincs is szükség a terrorkészültségi szint fokozására” – szögezte le Jambon.

A nőt kórházba szállították, ahol Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő és Jambon is meglátogatta. „Bátran viselkedett, és elképzelhető, hogy segített megakadályozni a további vérontást az iskolában” – mondta a belügyminiszter. A belga szövetségi ügyészség terrorcselekmény miatt indított nyomozást, de a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című újság mindazonáltal arról számolt be egy videofelvétel alapján, hogy

a férfi azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!” (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték.

Egyes híradások szerint a férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel.

Liege-ben szerdán egyperces néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!