menekültek

2018.05.06. 19:00

Két nap alatt több száz migránst mentettek ki a Földközi-tengeren

A spanyol tengeri mentőszolgálat 476 migránst mentett meg a Földközi-tengeren az utóbbi két napban - közölte a mentőszolgálat vasárnap.

A pénteken és szombaton végrehajtott mentőakciókban az afrikai partokról Európába igyekvő migránsokat 15 kis csónakról vették fel. Halálos áldozatokról nincsenek hírek.

A jelentések nem részletezték, hogy hol hajtották végre a mentési műveleteket, de megjegyezték: a Marokkót és Spanyolországot elválasztó Gibraltári-szorosban beköszöntött kedvező időjárás láthatóan ösztönzően hat a fejlett európai országokba eljutni törekvő migránsokra.

Az utóbbi években évente több tízezren kísérlik meg az átkelést Földközi-tengeren embercsempészek lélekvesztőin, amelyek nem alkalmasak a nyílt tengeri közlekedésre. A csónakokat ráadásul sok esetben túlterhelve indítják útnak, és gyakran a tenger szeszélyének kiszolgáltatva bolyonganak. Évente több ezer migráns fullad a tengerbe.

Az ENSZ adatai szerint az idei évben 615 migráns vesztette életét a Földközi-tengeren. Európába több mint 22 ezren érkeztek meg sikeresen, közülük 4409-en Spanyolországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!