fenntartható ország

2018.04.10. 22:20

Kovács Zoltán: a demográfia a legfontosabb nemzetstratégiai kérdés

A kormányszóvivő elmondta, meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy minél több gyermek szülessen az országban.

A kormányszóvivő szerint a legfontosabb nemzetstratégiai kérdést helyezte fókuszba a miniszterelnök, amikor keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a következő kormányzás szándékai szerint demográfiai súlypontú lesz.

Kovács Zoltán kedd este az M1 aktuális csatornán ezzel kapcsolatban felelevenítette Orbán Viktornak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitóján elhangzott előadását, amelyben a kormányfő azt mondta, a gazdasági, de „bizonyos értelemben a politikai” döntéshozatal négy alapvető pilléren nyugszik, ezek a versenyképesség, a munkaalapú társadalom, a demográfia és az identitás.

A demográfia talán a legfontosabb pillér – emelte ki Kovács Zoltán -, mivel egy mind népesedési, mind gazdasági szempontból fenntartható ország építéséhez alapvető fordulatot kell elérni ezen a területen.

Jelezte: 1,2-1,3-as reprodukciós mutatókkal indult a kormány és most 1,5 körül tartanak, bár nyilván nagyon sok munka van még addig, hogy 2 fölé vigyék ezt az adatot. Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy minél több gyermek szülessen az országban – hangsúlyozta.

Kovács Zoltán szólt arról: a lehető leghamarabb fel kell állnia az új kormánynak, mert olyan „csaták” állnak előttük a június közepéig tartó időszakban, részben az Európai Unióban, részben az ENSZ-ben, amelyek meghatározzák „Magyarország és Európa sorsát a következő időszakra”.

Egy szombatra meghirdetett budapesti demonstrációról a kormányszóvivő úgy vélekedett: a vasárnapi „földcsuszamlásszerű” eredmény után abszurd lenne, ha valaki úgy menne ki az utcára, hogy ő képviseli a magyarok többségének akaratát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!