halálos áldozatok

2018.03.07. 05:58

Újabb erős földrengés rázta meg Pápua Új-Guineát

Legkevesebb 18 ember halálát okozta egy 6,7-es erősségű földrengés szerdára virradó éjjel Pápua Új-Guinea hegyvidéki Dél-Felföld tartományában, ahol 9 nappal korábban súlyos károkat okozott egy nagy erejű rengés.

This photo taken on February 27, 2018 and received on February 28 shows damage to a road near Mendi in Papua New Guinea's highlands region after a 7.5-magnitude earthquake. Communication blackouts and blocked roads were hampering rescue efforts on February 28 as Papua New Guinea worked to get a better grasp of the damage wrought by a massive earthquake amid fears of its economic impact. / AFP PHOTO / Melvin LEVONGO

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Melvin Levongo

A nem sokkal éjfél után bekövetkezett természeti csapás az eddigi legnagyobb utórengés volt a múlt hét hétfői 7,5-es erősségű földrengés óta, amely falvakat döntött romba, földcsuszamlásokat idézett elő, és a legfrissebb adatok szerint 75 embert ölt meg az óceániai Új-Guinea szigetének keleti felén fekvő országban.

„Most kaptam a jelentéseket, hogy 18 ember halt meg az éjjel” – közölte Hela tartomány vezetője, William Bando.

Az újabb földrengés epicentruma az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint Porgera városától 112 kilométerre délnyugatra, fészke pedig mintegy 33 kilométeres mélységben volt.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a pápua új-guineai hatóságoknak és a segélyszervezeteknek még azért küzdenek, hogy elérjék a február 26-i katasztrófa által sújtott zord magasföldi térség településeit.

Segélyszervezetek egy héttel később úgy becsülték, hogy

mintegy 150 ezer ember szorul sürgős segítségre.

Ausztrália, Új-Zéland és a vöröskereszt is segítséget ígért, de a távoli térség elérése embertpróbáló a veszélyes terepviszonyok, a rossz időjárás, illetve a megrongálódott közutak, kifutópályák és távközlési berendezések miatt. A bajba jutottakat csak helikopterrel lehet kimenekíteni, s a károkat egy héttel a földrengés után még nem sikerült teljesen felmérni.

Helyi médiumok kedden arról számoltak be, hogy 75-re emelkedett a múlt heti földmozgás áldozatainak száma. Kormányzati tisztségviselők egy nappal korábban még 55 halottról tudtak.

Pápua Új-Guinea a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt számos aktív tűzhányó van, és gyakoriak földmozgások.

Borítókép: A földrengés következtében leszakadt út Pápua Új-Guineában.

AFP PHOTO / Melvin Levongo

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!