az élet ára

2018.03.24. 20:41

Százezrek tüntettek a fegyvertartás szigorításáért az Egyesült Államokban

A floridai ámokfutás túlélői által szervezett washingtoni megmozdulás mellett hatalmas tiltakozásokra került sor többek között Bostonban, New Yorkban, Chicagóban és a tömeggyilkosság színhelyén, a floridai Parklandben.

Washington, 2018. március 24. A Menet az életünkért címmel rendezett felvonulás résztvevői követelik a fegyvertartás szabályainak szigorítását Washingtonban 2018. március 24-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Shawn Thew

A floridai Parkland gimnáziumában elkövetett, 17 halálos áldozattal járó februári mészárlás egyik túlélője azt követelte a fővárosi tüntetésen, hogy a katonákon kívül senki ne viselhessen fegyvert. A tömeg ünnepelte beszédét.

„Úgy vélem, hogy a fegyver ostoba dolog” – mondta a washingtoni felvonulás egyik résztvevője, a 11 éves Zoe Tate. – „Önmagában az is elég ijesztő, hogy biztonsági őrök vannak az iskolában. Nem kellenek fegyveres tanárok”.

Hatalmas tiltakozásokra került sor Bostonban, New Yorkban, Chicagóban, Houstonban, Fort Worthben, Texasban, Minneapolisban és a tömeggyilkosság színhelyén, a floridai Parklandben. A középiskola közelében található egyik parkban több mint 20 ezren gyűltek össze fokozott rendőri jelenlét mellett.

„Ami elég, az elég” – kiabálták a tüntetők. „Miért számítanak inkább a fegyvereid, mint a mi életünk?” – állt az egyik transzparensen.

Az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) nem fűzött megjegyzést a szombati eseményekhez. Az NRA a fegyveres erőszak ellen meghirdetett, március 14-i diákfelvonulásokra válaszul egy géppisztoly képét tette közzé a Twitteren a következő üzenet kíséretében: „Köszi, de majd én ellenőrzöm a saját fegyvereimet”.

Menet az életünkért címmel rendezett szimpátia felvonulás Párizsban
Forrás: MTI/EPA | Fotós: Christophe Petit Tesson

Mintegy 30 fegyverpárti ellentüntető tiltakozott a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) washingtoni székhelye előtt némán. „A felfegyverzett áldozatok tovább élnek”, „Ne sértsétek tovább a polgári jogokat” – állt a transzparenseiken.

Az Egyesült Államok a nyugati országok között az egyetlen, ahol a fegyverviselés alkotmányos alapjog az alaptörvény 1791-ben elfogadott második kiegészítése óta, de a vásárlás és viselés szabályait az egyes államok határozzák meg.

Friss felmérések azt mutatják, hogy az amerikai közvélemény a fegyvertartás szigorítása felé mozdult el. Egy, az amerikai hírügynökség által készített új közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 69 százaléka mondja azt, hogy szigorítani kellene a fegyvervásárlásra és -birtoklásra vonatkozó törvényeket. 2016 októberében még csak a válaszadók 61, 2013 októberében pedig 55 százaléka gondolkodott hasonlóan.

Borítókép: A Menet az életünkért címmel rendezett felvonulás résztvevői követelik a fegyvertartás szabályainak szigorítását Washingtonban

Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!