Évértékelő

2018.01.27. 21:19

Gyurcsány szerint a kormány elrabolta az ország tisztességét, ezért nincs vele alku

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormány elrabolta az ország tisztességét, lerombolta álmait és fogságba ejtette a nemzet becsületét. 

Gyurcsány Ferenc szombaton Budapesten tartott évértékelőjében leszögezte, hogy a Fidesszel és a miniszterelnökkel nem lehet alkut kötni.

A DK vezetője, aki idén már 14. évértékelőjét tartotta, azt mondta, hogy az elmúlt nyolc éven végignézve egy tisztességes ellenzéki párt három szóban összefoglalhatja a programját: „nincs alku Orbánnal”. Nincs alku, mert tönkretették hazánkat, politikailag beteggé tették, erkölcseit porrá zúzták, az ország történelmi értelemben tévúton jár. Ebben az országban majdnem mindenki megkötötte az alkuját a Fidesszel, de a DK nem – szögezte le.

Szavai szerint a hatalmon lévők háborúznak Párizzsal, Brüsszellel, Rómával, miközben kiszolgáltatják az országot Putyin Oroszországának valamint Törökországhoz és Azerbajdzsánhoz „dörgölőznek”.

Minden kormánynak jogában áll tévedni vagy hibázni, és ezt a politikusok is megtehetik, de nem lehet megtörni egy nemzet gerincét, mert ez nem tévedés, hanem bűn – szögezte le.

Korábban kezdett parlamenti bojkottjukra emlékeztetetve kijelentette, demokraták nem lehetnek a diktatúra parlamentjének konstruktív ellenzékei, mert azzal a diktatúrát építenék. Nem lehet eladni a hazát egy tál lencséért – érvelt Gyurcsány Ferenc.

Sokan azt gondolják, hogy a választáson nem lehet legyőzni a diktatúrát, de dacára annak, hogy szinte minden az ellenzék ellen szól, így is lehet győzni, mert a látszattal ellentétben nem a pártok, hanem a nép vívja a választási küzdelmet – mondta.

Az elmúlt hónapokban több szó esett Soros Györgyről, mint a magyar munkásokról. Egy közhatalom nélküli ember lett a kormány ellenfele, nem az embereket körülvevő nyomorúság – jelentette ki. Úgy fogalmazott: nem védi Soros Györgyöt, de azt kétségtelennek tartja, hogy egy „istenverte manipuláció rettenetes hazugságával állunk szemben”.

A kabinet több ezer embert fogadott be titokban, és a befogadottak nem vették el a magyarok munkáját, nem növelték a bűnözést, nem rontották a közbiztonságot, nem iszlamizálták az országot – fogalmazott. A kormányon lévők mégsem mondják, „hogy hazudtunk reggel, hazudtunk tízóraikor, hazudtunk ebédkor, uzsonnaidőben, hazudtunk este, és éjszaka még felkeltünk hatodszorra is hazudni” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a kilencvenes évek elején nyíltan bírálta az akkori MDF-kormány és az egyházak kapcsolatát. Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy a hit tiszteletet és védelmet érdemel, de aki a hit hatalmát „pártzsoldba” állítja, az nem szolgálja, hanem „meghazudja” az Istent. Ezekre az egyházakra a DK így tekint és ekként is fogja kezelni őket – mondta.

Bejelentette, hogy amennyiben kormányra kerülnek, megszüntetik azt a helyzetet, hogy az egyházi iskolák háromszor annyi működési támogatást kapnak, mint az államiak vagy az alapítványiak. Alaptörvénysértőnek nevezte, hogy mintegy száz településen csak felekezeti iskola van. Azt is kilátásba helyezte, hogy eltörlik azokat az adókedvezményeket, amelyeket „a pártpolitizáló egyházak” megkapnak, más társadalmi szervezetek viszont nem.

Hangsúlyozta, hogy amennyiben kormányt alakíthatnak, olyan független bizottságot hoznak létre, amelynek az egyházi köröket érintő pedofília kivizsgálása lesz a feladata.

Ha nem szavazhatnak azok, akik soha nem éltek életvitelszerűen Magyarországon, akkor megszűnik az az érdek, hogy érdemi nemzetbiztonsági ellenőrzés nélkül bárki idejöhessen és állampolgárságot kaphasson – fogalmazott. Újra kitért arra is, hogy pártjuk nem adna nyugdíjat azoknak az ukrán állampolgároknak, akik egy régebbi egyezmény alapján jogosultak magyarországi nyugellátásra.

Zárásként közölte, hogy aki együttműködött a „diktatúra rendszerével”, legyen az politikus, bíró, ügyész, diplomata vagy a közigazgatásban dolgozó szakember, annak nem lesz helye egy DK-kormány környékén.

A rendezvényt egy fővárosi, a Duna partján álló szálloda rendezvénytermében tartották, néhány száz fős hallgatóság előtt. Az évértékelő után átadták a DK pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány idei díjait Bornai Tibor zenész-zeneszerzőnek és Galkó Balázs színművésznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!