fogytán az idő

2017.11.23. 21:13

Robbanás történhetett az eltűnt tengeralattjáró közelében

A mentés mostanra kritikus szakaszba ért a bajba került 44 tengerész számára.

Szokatlan zajt, „hidroakusztikus anomáliát” rögzítettek egy hete abban térségben, ahol, három órával utolsó bejelentkezését követően eltűnt a San Juan argentin tengeralattjáró – közölte szerdán az argentin haditengerészet. Később arról számoltak be, hogy olyan információkat kaptak, melyek szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett.

Enrique Balbi szóvivő elmondta, a furcsa hanghatást a tengeralattjáró utolsó bejelentkezésének helyszínétől 30 tengeri mérföldre északra észlelték. A „hidroakusztikus anomáliát”, azaz szonárral rögzített feltűnő jelenséget egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de erről csak most értesítette az argentin hatóságokat.

A szóvivő szerint valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen. Hozzátette, három hadihajó van útban a szóban forgó térségbe.

Balbi egy későbbi sajtótájékoztatóján azonban már arról számolt be, hogy több forrástól, mások mellett a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetétől (CTBTO) is olyan információkat kapott az argentin haditengerészet, hogy az említett anomália robbanás volt. Úgy fogalmazott, hogy egy szokatlan, egyszeri, erőteljes, nem nukleáris robbanásnak megfelelő hangot rögzítettek november 15-én, néhány órával azután, hogy nyoma veszett a tengeralattjárónak.

Mario Zampolli, a CTBTO hidroakusztikai mérnöke szerint az anomália „megfelelhet egy robbanásnak”, de ez még nem nyert bizonyítást.

A mentés kritikus szakaszba ért a bajba került 44 tengerész számára, mert ha a San Juan hét nappal ezelőtt elmerült, akkor mostanra fogyhat el a fedélzetén lévő oxigénkészlet. Az argentin hatóságok ezért fokozták kutatási műveleteket: a keresésben négyezer ember vesz részt az északról déli irányban mintegy ezer kilométer hosszú, nyugat felé pedig mintegy 500 kilométer széles, franciaországnyi területen. Tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek oda, a kutatásban Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít.

London csütörtökön egy repülőgépet irányított Argentínába, fedélzetén különleges, koncentrált oxigént, légtisztító eszközöket, vizet és élelmiszert tartalmazó konténerekkel, amelyeket el lehet juttatni a tengeralattjáró legénységének.

Borítókép: A San Juan egy korábbi képen /MTI/EPA/Argentin haditengerészet 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!