brutális eset

2017.11.07. 16:14

Kényszergyógykezelésre ítélték a férfit, aki ivás közben szúrta le ismerősét

A 25 éves vádlott egy szegedi sörözőben, minden előjel nélkül késelte halálra alkalmi ismerősét.

Felmentette az emberölés vádja alól és kóros elmeállapota miatt elrendelte a kényszergyógykezelését a Szegedi Törvényszék kedden annak a fiatal férfinak, aki tavaly egy szegedi sörözőben meggyilkolta alkalmi ismerősét.

A jelenleg 25 éves vádlott tavaly február 1-jén ismerőseivel italozott, majd éjfél körül egy másik szegedi sörözőbe mentek át. Ott találkozott a későbbi sértettel, akivel végül kettesben maradtak, és folytatták az italozást, köztük vita nem volt.

A férfi hajnali három óra körül a nadrágja zsebében kinyitotta a mindig magánál tartott bicskáját, majd a késsel előzmény és ok nélkül nyakon szúrta a sértettet.

A 7 centis pengét tövig beleszúrta az áldozatba, majd 16 centiméteres sebet ejtve átvágta a torkát. A vádlott a jelenlévőknek annyit mondott, „ez csak egy maffiózó”, majd elhagyta a helyszínt, a rendőrök hajnali öt óra körül fogták el.

A sértett – a jelen lévő vendégek segítségnyújtása ellenére – perceken belül elvérzett.

„Nincs bennem megbánás, mert nem vagyok bűnös”

A vádlott az eljárás során arra hivatkozott, hogy a sértett fenyegette, így jogos védelmi helyzetben volt. A bíróság előtt megtagadta a vallomástételt, de az egyik tanú szavait kommentálva úgy fogalmazott, „nincs bennem megbánás, mert nem vagyok bűnös”.

A férfi korábban is kontrollálatlanul fogyasztott alkoholt, többször is detoxikálóba került, a bűncselekmény idején is ittas volt, véralkoholszintje 2,5-3 ezrelék között lehetett. Szakértői vélemények szerint

a vádlott súlyos elmebetegségben, paranoid skizofréniában szenved, képtelen cselekménye következményeinek felismerésére.

Az orvosok szerint gyógykezelése feltétlenül szükséges, bármikor bekövetkezhet nála ön- vagy közveszélyes állapot, elkövethet hasonló bűncselekményt. A döntés indoklása során Joó Attila tanácsvezető bíró kifejtette, a vádlott vallomásán kívül semmi nem támasztja alá, hogy jogos védelmi helyzetben volt.

A vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!