a vagánykodás ára

2017.10.03. 13:34

Négy évre ítélték a pusztaszeri reptéren balesetet okozó pilótát

A férfi 2014 nyarán súlyos balesetet okozott a pusztaszeri reptéren, majd a felügyelő tanárokat hamis tanúzásra akarta rávenni. A balesetben egy lány életveszélyes sérülést szenvedett, amely maradandó fogyatékosságot okozott.

A bíróság az 58 éves vádlottat légi közlekedés veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, és a négy év börtön mellett öt évre eltiltotta a légi jármű vezetésétől is. Egy másik eljárásban a bíróság hamis tanúzásra felhívás bűntettében találta bűnösnek találta a férfit, és ezért másfél év, két évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki rá – tájékoztatott a Szegedi Törvényszék szóvivője kedden.

A korábban vadászpilótaként, majd a polgári légi közlekedésben is dolgozó, valamint huszonöt éve sportrepülő férfi tánctábort szervezett egy pusztaszeri tanyán. 2014. július 2-án sétarepülést tartott saját motoros vitorlázórepülőjével. A pilóta a mintegy húsztagú csoportnak, köztük a sértettnek engedélyezte, hogy a reptéren a szélzsák közelében álljanak, onnan integessenek a gép utasának – mondta Juhászné Prágai Erika.

Azért, hogy megviccelje őket, közvetlenül a reptéren lévők feje fölött repült el. Az egyik ilyen alkalommal annyira alacsonyan szállt, hogy az ott tartózkodók egy részének le kellett guggolnia, illetve el is kellett futnia, hogy ne sérüljön meg.

Amikor ismét az előzőleg már megijesztett emberek fölött akart elrepülni, a gép mankókereke az egyik sértett fejének ütközött. A lány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett el, amelyek maradandó fogyatékosságot is okoztak.

A pilóta a gyerekekre felügyelő tanárokat a rendőrök megérkezése előtt rá akarta beszélni arra, vallják azt, hogy a baleset a sértett hibájából következett be.

A bíróság döntését az ügyész mindkét esetben tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezett.

Borítókép: Rendőrök helyszínelnek a pusztaszeri repülőtéren 2014. július 2-án a kisrepülőgép mellett.

MTI Fotó: Donka Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!