fokozott készültség

2017.08.26. 20:56

Terror: 120 centis kard volt a Buckhingam-palotánál elfogott merénylőnél

A 26 éves férfi, akit jelenleg a rendőrség terrorizmusellenes részlege tart fogva, szándékosan hajtott oda egy rendőrségi furgonhoz, a furgon előtt állítva le gépkocsiját a Buckingam-palotához, azaz II. Erzsébet királynő lakhelyéhez közel eső helyszínen.

Egy 120 centiméteres kard volt annál a férfinál, aki péntek este rátámadt két rendőrre a londoni Buckingham-palotánál, és a férfi többször is „Allahu akbar”-t kiabált – közölte szombaton a brit rendőrség.

A 26 éves férfi, akit jelenleg a rendőrség terrorizmusellenes részlege tart fogva, szándékosan hajtott oda egy rendőrségi furgonhoz, a furgon előtt állítva le gépkocsiját a Buckingam-palotához, azaz II. Erzsébet királynő lakhelyéhez közel eső helyszínen – teszi hozzá a pénteki incidens részleteit ismertető rendőrségi közlemény.

A fegyvertelen rendőrök igazoltatni akarták az autóban egyedül ülő sofőrt, aki ekkor megpróbált előrántani egy „120 centiméteres kardot” az elülső utasülés lábteréből.

„A rendőrök azonnal cselekedtek, hogy lefogják, s a vele vívott küzdelemben három rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A támadót, aki többször is azt kiabálta ”Allahu akbar„ (Isten a legnagyobb!), spray-vel ártalmatlanították”

- közölte a brit rendőrség.

Híradások szerint a Londontól északra élő, lutoni illetőségű férfit szombaton a rendőrség terrorizmus elleni részlege kétszer is kihallgatta.

Másfél órával a londoni incidens előtt nagyon hasonló történt Brüsszelben: katonákra támadt késsel egy szomáliai férfi közben azt kiabálva, hogy „Allahu akbar!” – mint arról korábban beszámoltunk. 

A katonák a férfira lőttek, aki nem sokkal később belehalt sebeibe. A belga ügyészség terrortámadásnak minősítette az esetet.

„A londoni nyomozással a rendőrség terrorizmus elleni részlegét bízták meg, és jelenleg házkutatások zajlanak Luton térségében”

- közölte Dean Haydon, a részleg parancsnoka.

„Azt gondoljuk, hogy a férfi magányosan cselekedett, és egyelőre nem kutatunk más gyanúsítottak után”

- fűzte hozzá a parancsnok, kiegészítve azzal, hogy a szokásos rend szerint „egyelőre terrorcselekményként kezelik az ügyet”.

Haydon azt is elmondta, hogy a szolgálatban lévő rendőrök számát megemelték, tekintettel a hétfői ünnep miatti hosszú hétvégére, valamint arra, hogy a májusi manchesteri merénylet miatt továbbra is súlyosnak minősítik a terrorfenyegetés szintjét az Egyesült Királyságban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!