Pályázat

2017.08.07. 13:14

Kétszázmillió forint keretösszegű támogatás a környezettudatosság erősítésére

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra, a környezettudatos gondolkodás erősítésére 200 millió forint összegben írnak ki pályázatot civil szervezetek, önkormányzatok és egyházak részére – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

V. Németh Zsolt elmondta: a legkisebb igényelhető összeg 500 ezer, a legnagyobb 3 millió forint. Hozzátette: Magyarországon évente mintegy 3,7 millió tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, harmadának anyagát hasznosítják, illetve komposztálják, további 500 ezer tonna az energetikai hasznosítás. Az anyagtartalom és a komposztálás arányának növeléséhez szükséges a környezettudatosabb szemlélet – mondta az államtitkár.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a lakossági kommunális hulladék hasznosítási arányának növelése érdekében jogszabályokat módosítottak.

Fontos, hogy mindenekelőtt a hulladék keletkezését akadályozzuk meg, érdemes elgondolkodni például egy-egy kidobásra szánt termék ismételt használatának lehetőségén. A rangsorban ezt követi a hulladék anyagának újrahasznosítása, majd az energetikai hasznosítás, és csak az ezután is fennmaradó hulladék kerül a szeméttárolókba.

Ez utóbbi fázis elkerülése a cél, például a körforgásos gazdaság eszközeinek alkalmazásával – mondta V. Németh Zsolt.

Búsi Lajos, az FM zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára elmondta: a pályázati nyertesek előlegként kapják meg az összeget, utólag kell elszámolniuk. Így az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korcsoportban és társadalmi rétegben lehet olyan érzékenyítő rendezvényeket szervezni, amelyek felhívják az érintettek figyelmét a fokozott környezettudatosság társadalmi hasznára.

A pályázatokat augusztus 28-tól szeptember 28-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet benyújtani. A támogatott elképzeléseket 2018. március 31-ig kell megvalósítani. A felhívás elérhető lesz például a www.kormany.hu honlapon is – mondta a helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!