Bűnös?

2017.07.13. 18:03

Sikkasztással vádolják egy kórház vezetőit a Vatikánban

Címkék#Vatikán

Több mint 400 ezer eurónyi jogtalan vagyoni eltulajdonítás miatt Vatikánváros ügyésze vádat emelt a pápai állam kórházaként ismert Bambino Gesu római gyermekklinika volt vezetője és pénztárosa ellen, akik az összeggel a pápai állam egyik ingatlanjának helyreállítását finanszírozták – közölte a Vatikán csütörtökön.

Az egyik vádlott, Giuseppe Profiti a Vatikánnal majdnem szomszédos Bambino Gesu (Gyermek Jézus) egyházi gyermekkórházat működtető alapítvány elnöke volt. Vádlott-társa, Massimo Spina ugyanennek az alapítványnak a pénztárosa.

A vatikáni ügyészség vádirata szerint ketten több mint 420 ezer eurót tulajdonítottak el az alapítvány kasszáiból. A vádirat kiemeli, hogy a pénzt jogtalanul, egy – Vatikánváros területén található – lakás átalakítására használták fel – adta hírül az MTI.

A Profiti és Spina elleni első tárgyalás július 18-án lesz a vatikáni bíróságon. A Vatikán hangsúlyozta, hogy ha a vádlottak nem jelennek meg a bíróság előtt, a bírói szerv távollétükben is elítélheti őket. Profiti és Spina olasz állampolgár, ezért nem kötelezhetők a vatikáni bíróság előtti megjelenésre.

A vatikáni ügyészség nem emelt vádat Gianantonio Bandera építkezési vállalkozóval szemben, akinek az összeget átadták. A sikkasztási ügyre 2015-ben derült fény, a Vatileaks 2 nevű botrány során: Emiliano Fittipaldi olasz újságíró dokumentumokkal és számlákkal alátámasztva nyilvánosságra hozta, hogy a Bambino Gesu alapítványnak adományozott összegek egy részét nem a gyermekkórházra fordították. A pénzből egyebek között Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár vatikáni lakásának átépítését finanszírozták. Arról a több száz négyzetméteres, tetőteraszos ingatlanról van szó, ahova Bertone bíboros 2013-ban költözött, amikor véget ért szentszéki államtitkári megbízatása. Bertone lakásválasztását számos bírálat érte a Vatikánban és az olasz sajtóban is, mivel ellentétben állt az akkor pápává választott Ferenc pápa meghirdette egyszerűséggel.

Ferenc pápa éppen ezzel egy időben döntött úgy, hogy a pápai lakosztály helyett a Szent Márta-házban él. Tarcisio Bertone a költséges lakásfelújítás nyilvánosságra kerülése után tavaly 150 ezer eurót visszafizetett a gyermekkórháznak. A Vatikán tavaly leváltotta a kórházat működtető alapítvány vezetőségét, és Ferenc pápa új vatikáni hivatalt hozott létre az egyházi egészségügyi intézmények pénzügyi felügyeletére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!