Illegális bevándorlás

2017.07.24. 12:35

Schulz szerint Merkel indította el a menekültáradatot

Martin Schulz az ARD német országos köztelevízióban vasárnap Angela Merkelt bírálva kijelentette, hogy a kancellár az európai partnerekkel folytatott egyeztetés nélkül döntött a Magyarországon várakozó emberek beengedéséről. 

Schulz szerint a migrációs válságot még mindig nem sikerült leküzdeni, ráadásul ismét „drámai” helyzet következhet be. Olaszországot összeomlással fenyegeti a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából érkező menekültek tömege, így megismétlődhetnek a két évvel ezelőtti folyamatok, ezért lépni kell.

„Teljesen világos, hogy még egyszer nem tudnánk megbirkózni olyan helyzettel, amely 2015-ben kialakult, politikailag sem”

– mondta a szociáldemokrata politikus. Szerinte a válság megoldásához a bevándorlás egységes, uniós szintű szabályozására van szükség, hogy a „reménytelenség rendszerét” felváltsa az EU-ba való „méltányos bejutás reményének rendszere”. Az SPD eddig is ezt akarta elérni, de törekvéseit meggátolta a koalíciós partner, a Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség.

A válság megoldásához a menekültek tagállamok közötti „igazságos” elosztásáról is gondoskodni kell – tette hozzá Martin Schulz, hangsúlyozva: elfogadhatatlan, hogy a „finanszírozásban szolidaritás van Európában, de a menekültkérdés megoldásában nincsen”.

Arról is gondoskodni kell, hogy az elutasított menedékkérők visszatérjenek hazájukba, a menekülésre késztető okok megszüntetéséhez pedig „teljesen új” gazdasági együttműködést kell kezdeni Afrikával, és csökkenteni kell a hadiipari exportot – mondta a szociáldemokraták kancellárjelöltje.

A CDU/CSU részéről élesen bírálták Martin Schulzot. Az SPD-s kancellárjelölt kijelentései „teljesen hiteltelenek és komolytalanok”, hiszen pártja a menedékkérők beáramlásának korlátozását célzó „valamennyi intézkedést elutasította és vehemensen gátolta” – mondta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára a Passauer Neue Presse című lapnak.

A CDU/CS Bundestag-frakciójának belügyi szakszóvivője, Stephan Mayer hozzátette, hogy Martin Schulz főleg a választási kampány miatt figyelmeztet újabb menekülthullámra, és inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy pártja ne gátolja, hanem támogassa a Bundesratban – a törvényhozás tartományi kormányokat képviselő kamarájában –, hogy a biztonságos származási országok közé sorolják az észak-afrikai Marokkót, Tunéziát és Algériát.

A Bundestag-választást szeptember 24-én tartják. A legutóbbi felmérések szerint a CDU/CSU a szavazatok 38-40 százalékát gyűjtheti össze, megközelítve az előző, 2013-ban tartott választáson elért 41,5 százalékot. Az SPD a második helyen áll, 22-25 százalék körül, elmaradva a 2013-ban elért 25,7 százaléktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!