Migrációs útvonal

2017.07.13. 16:10

Az olaszok a líbiaiakkal együtt állítanák meg az embercsempészetet

Megegyezést ajánlott a líbiai hatóságoknak a migrációt mozgató afrikai embercsempészet megfékezése érdekében Marco Minniti olasz belügyminiszter csütörtökön Tripoliban, ahol Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökkel, valamint 13 dél-líbiai város polgármesterével tárgyalt. Eközben több mint 7 ezer ember tart ismét egyszerre az olasz partok felé.

Marco Minniti az ENSZ által elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzzsal az afrikai országból Olaszország déli partjaira tartó migráció megfékezéséről egyeztetett. Az olasz média beszámolói szerint a megbeszélésen részt vett a líbiai kormány további öt minisztere is. Fájez esz-Szarrádzs kijelentette, a líbiai kormány azon dolgozik, hogy csökkentse az Olaszországra nehezedő migrációs nyomást – számolt be a találkozóról a Tripoliban működő olasz nagykövetség Twitter-fiókja.

Marco Minniti és az olaszországi önkormányzatokat tömörítő Anci delegációja 13 dél-líbiai város polgármesterével is egyeztetett. Az olasz belügyminiszter arra szólította fel a líbiai polgármestereket, „egyezzenek meg” az olaszokkal az embercsempészettel szembeni fellépésben. Az Anci felajánlotta, hogy kész testvérvárosi programot indítani a líbiai városokkal.

Az olasz kormány régóta dolgozik Líbia déli határvédelmének megerősítésén azzal a céllal, hogy feltartóztassa a közép-afrikai országokból induló és Líbiába itt belépő migránsok tömegeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!