Biztonság

2017.07.20. 12:33

Arcfelismerő rendszert vezetnek be a bécsi repülőtéren

Címkék#Schwechat

Az európai terrortámadások miatt a Bécshez közeli schwechati repülőtéren decembertől bevezetik a biometrikus arcfelismerő rendszert, amellyel a schengeni térségen kívülről érkező utasokat fogják vizsgálni – írta a Kurier című osztrák lap szerdai számában.

Az új rendszerrel ellenőriznek mindenkit, aki például az Egyesült Államokból, Egyiptomból vagy Törökországból utazik be Ausztriába, vagyis még az osztrák állampolgárokat is megvizsgálják. Az arcfelismerő rendszert októberben kezdik el kiépíteni és decembertől élesítik.

„Hatékonyabb és gyorsabb vizsgálatra lehet majd számítani” – mondta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter. Kijelentette: a schwechati repülőtér a világ egyik legbiztonságosabb légikikötője. Sobotka arra is emlékeztetett, hogy jelenleg uniós szinten tárgyalják a belépést és kilépést vizsgáló rendszer bevezetését, amely rögzítené az idegen országban eltöltött tartózkodási időt és a helyszínt. Arról is beszélt, hogy a jövőben nemcsak a schengeni övezeten kívülről érkezőket vizsgálnák ilyen módon, hanem mindenkit, sőt a buszos és a vonatos beutazókat is.

A schwechati repülőtér vezetőjének tájékoztatása szerint évente 150-200 millió eurót fordítanak biztonsági intézkedésekre, a repülőtér költségvetésének negyedét. Az ellenőrzés szigorítására további százmillió eurót szánnak majd. Jelenleg a schwechati repülőtéren kétezren teljesítenek biztonsági szolgálatot, köztük 500 rendőr és 50 egykori rendőr, valamint katona járja körbe a területet, 16 keresőkutya kutat drogok, készpénz vagy robbanószer után.

Nyáron napi 90 ezer utas fordul meg a bécsi reptéren, 25 ezer kést foglalnak le, és évente 450-szer zárják le a repülőteret elhagyott bőrönd vagy bombariadó miatt.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter már korábban benyújtotta a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely alapján lehetővé tennék a határokon áthaladó járművek adatainak regisztrációját, azok későbbi felhasználását. Továbbá a magáncélú és az autópályákon, a pályaudvarokon és a repülőtereken használt kamerák által rögzített videofelvételeket is felhasználhatóvá tennék a büntetőeljárás során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!