Kárpát–medence

2023.07.04. 14:01

Hét góllal nyert és kijutott a világbajnokságra a székely labdarúgó válogatott

A székely labdarúgók két győzelmet arattak a hétvégén, ezzel pedig kijutottak az állam nélküli népek (CONIFA) világbajnokságára – számol be róla a Mandiner.

MW

Székelyföld labdarúgó válogatottja két győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra

Forrás: Székely labdarúgó válogatott/facebook

A lap éppen a napokban mutatta be egy cikkben az Állam Nélküli Népek Labdarúgó Szövetségét (CONIFA), amelyben egyrészt hagyományos történelmi régiók lokálpatriótái, másrészt pedig 

kisebbségbe és államiság nélküli létbe szorult nemzeti közösségek képviselői vesznek részt.

A hagyományőrzésen és az identitás büszke vállalásán alapuló, közösségeiket a futball sportján keresztül megmutató csapatok között olyanok versengenek egymással, mint Tibet és Kurdisztán, Biafra és Yoruba, vagy Európából Elba szigete, illetve a Két Szicília Királysága. 

Valamint a külhoni magyar közösségek közül – jelenleg – Székelyföld.

Arról, hogy Ukrajna hatóságai milyen eszközökkel lehetetlenítették el Kárpátalja magyar válogatottját 2018-ban, rögtön azután, hogy pont ők meg is nyerték a CONIFA-világbajnokságot, a fent már említett cikkben olvashatnak részletesebben.
A CONIFA csapatai most a jövő évi, Kurdisztánban megtartandó saját világbajnokságukra készülnek a selejtező csoportokban.
Székelyföld válogatottja pedig az elmúlt napokban két győzelemmel biztosította helyét a nemzetközi megmérettetésen. 

A székelyek előbb a görögországi albán kisebbség, Chameria csapatát győzték le 3:2-re, majd pedig az itáliai Két Szicília Királyságának válogatottját focizták le a pályáról, 7:0-ra győzve ellenük.

Székelyföld ezzel kijutott a jövő évi CONIFA-világbajnokságra!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában