Vb-2022

2022.11.04. 14:53

FIFA: a futball kerüljön a középpontba!

Politikamentes labdarúgást szorgalmazott bő két héttel a katari világbajnokság rajtja előtt a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) .

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság trófeája előtt fényképezkedik egy nő a Costa Rica-i fővárosban, San José-ban 2022. november 3-án

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Jeffrey Arguedas

A FIFA nyilvános levelében, amelyet Gianni Infantino elnök és Fatma Szamura főtitkár írt alá, hangsúlyozta, hogy most mindenkinek a játékra kell koncentrálnia, és a futballnak kell a középpontba kerülnie.     

Külön felhívták az állásfoglalásban a világbajnokságon szereplő 32 válogatott nemzeti szövetségeit: 

ne vigyék és ne engedjék be a politikát a labdarúgásba, mert abban nincsen helye ideológiai vagy politikai jellegű csatározásnak.

"A FIFA igyekszik tiszteletben tartani minden véleményt és meggyőződést anélkül, hogy erkölcsi leckéket adna a világnak, és reméli, hogy a katari világbajnokság résztvevői is követik ezt a példát, s nem sodorják ideológiai vagy politikai irányba a játékot" - áll a levélben, amelyben nincs egyetlen konkrét konfliktusforrás sem megnevezve, így nem szerepel az orosz-ukrán háború, a katari vb-t megelőzően hangot kapott emberi és kisebbségjogi sérelmek sora, sem a stadionok építésekor bekövetkezett halálesetek magas száma.

A világbajnokság november 20-án kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában