Vb-2022

2020.06.25. 20:14

Csúsznak az interkontinentális pótselejtezők, így a sorsolás is

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elhalasztotta a 2022-es katari világbajnokság interkontinentális pótselejtezőit, emiatt csúszik a viadal csoportjainak sorsolása is.

A szervezet csütörtöki tanácsülésén a koronavírus-járvánnyal összefüggésben határozott arról, hogy 2022. márciusa helyett csak júniusban rendezik majd meg a pótselejtezőket, emiatt az áprilisra tervezett sorsolás is legalább két hónapot csúszik.

A FIFA közlése szerint ezzel szeretnék könnyíteni a pandémia miatt összesűrűsödő versenynaptárban a játékosok dolgát.

A világbajnokság főpróbáját 2021-ben tartják, amikor a katari helyszíneken arab válogatottak részvételével nemzetközi tornát rendeznek. A december 1. és 18. közötti viadalon ázsiai és afrikai együttesek szerepelnek majd.

A FIFA arról is döntött, hogy idén szeptemberben nem rendeznek vb-selejtezőket az ázsiai, az afrikai, a dél-amerikai és óceániai régióban, Európában és Észak-Amerikában ugyanakkor megtartják azokat. A most kimaradó játéknapokat jövő júniusban pótolják az érintett régiókban.

A nemzetközi szervezet az európai szövetség (UEFA) korábbi ajánlásának megfelelően az októberi és novemberi válogatott játéknapok számát eggyel növeli, így azokban az időszakokban a szokásos kettő helyett három mérkőzést játszanak majd a válogatottak: a magyar nemzeti csapat októberben pótolja a bolgárok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőt, illetve továbbjutás esetén novemberben fogadja az izlandi-román párharc továbbjutóját.

További rendelkezés, hogy a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián minden olyan labdarúgó pályára léphet, aki idén szerepelhetett volna.

A FIFA emellett felszabadított egy 1,5 milliárd dolláros pénzalapot, amellyel a koronavírus-járvány utáni helyreállásban támogatják a tagszervezeteket. Az országos szövetségek mindegyike összesen 3,5 millió dolláros vissza nem térítendő támogatásra számíthat, továbbá éves bevétele 35 százalékáig, maximum 5 millió dollárig kölcsönt is felvehet.

A 32 csapatos katari világbajnokságot 2022. november 21. és december 18. között rendezik, a viadal történetében ez lesz az első alkalom, hogy télen tartják.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!