Tokió 2020

2019.07.03. 16:00

Decemberben nyitják meg az Olimpiai Stadiont

Kilencven százalékos készültségi állapotban van az épület, amely a központja lesz a jövő évi nyári olimpiának.

Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun

Fotó: Kunihiko Miura

A jelenlegi állapotot szerdán, 387 nappal a sorra kerülő hivatalos megnyitó előtt mutatták be a médiának.

Az 1,25 milliárd dollárból (357,5 milliárd forint) felépített, 60 ezer férőhelyes létesítmény az atlétikai versenyeknek és labdarúgó-mérkőzéseknek is otthont ad majd az ötkarikás eseményen. Az arénát Kuma Kengo japán építész tervezte, és leginkább az ország természethez fűződő kapcsolatát hívatott kifejezni.

A tetőszerkezethez Japán 47 prefektúrájából hozott faanyagot használtak fel, a székeket pedig zöldre, barnára és fehérre festették, ezzel szimbolizálva a fák növekedését.

„Három éve épül a stadion, és maradt még öt hónapunk a befejezésre” – jelentette ki Takahasi Takeo, a létesítmény felépítéséért felelős igazgató utalva arra, hogy december 21-re tervezik az aréna megnyitóját.

„Majdnem minden épületrész kész van, most már a berendezésen dolgozunk, illetve a füvet és az atlétikai pályát is le kell még fektetnünk, de erre a tervek szerint a jövő hónapban sor kerül”

– tette hozzá az igazgató.

A tokiói Olimpiai Stadion egyike annak a nyolc új létesítménynek, amely használatban lesz a jövő évi játékokon, s ezek mindegyike közel áll a befejezéshez. Az íjászatnak és az evezésnek, illetve gyorsasági kajak-kenunak otthont adó helyszíneket már megnyitották, a Muszasino Liget Sportközpont 2017 novembere óta működik, a szlalom kajak-kenu versenyhelyszínét pedig szombaton adják át. Dolgoznak még a 75 százalékban kész Olimpiai Vizes Központon, valamint az Ariake Arénán és az Olimpiai Tornaközponton.

Az olimpiai és paralimpiai falu első apartmanjai szintén a közeljövőben készülnek el, a tokiói játékok szervezői pedig azt közölték, hogy a lakóépületek már most 88-92 százalékos állapotban vannak.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!