játék

2019.03.29. 20:01

Az orosz Artyemjev győzedelmeskedett a sakk Eb-n

Az orosz Vlagyiszlav Artyemjev nyerte a sakkozók pénteken zárult szkopjei egyéni Európa-bajnokságát, amelyen a svájci rendszerű lebonyolításnak megfelelően 11 fordulót rendeztek.

A magyarok közül a legjobban az olimpiai válogatott két tagja, Berkes Ferenc és Gledura Benjámin szerepelt a 358 fős mezőnyben: előbbi az ötödik, utóbbi a 19. helyen végzett.

A 20. Eb-n a 21 éves Artyemjev, aki Európa-bajnok volt villámsakkban 2018-ban, az utolsó fordulóban biztosította be elsőségét azzal, hogy remizett, s 8,5 ponttal fejezte be a kontinensviadalt. Ugyanennyi pontot gyűjtve lett ezüstérmes a svéd Nils Grandelius, aki a zárókörben Gledura legyőzésével szerezte meg a második helyet.

Ha a magyar nyert volna, övé a második hely, így viszont meg kellett elégednie a 19. pozícióval. Így is ott lehet azonban az oroszországi Hanti-Manszijszkban sorra kerülő világkupán, amelyre Szkopjéban huszonketten vívták ki a részvételi jogot, köztük az Európa-bajnokságon ötödik Berkes. A nyolc magyar közül az első százba még egy versenyző, a szintén olimpiai válogatott csapattag, Erdős Viktor került be, aki 62. lett.

Az Eb-n, amelyre 43 országból neveztek, 100 ezer euró volt a díjalap, a győztes orosz 20 ezret nyert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!