Európai Filmdíjak

2021.12.15. 10:07

Kiderült, melyik az idei év legjobb európai filmje

Az 1988-ban alapított Európai Filmakadémia 34. alkalommal ítélte oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni.

A Quo vadis, Aida? című bosnyák háborús dráma nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést az Európai Filmdíjak szombat esti átadóján Berlinben. Jasmila Zbanic munkája az 1995-ös srebrenicai vérengzésről a legjobb rendezésért járó díjat is megkapta, főszereplőjét, Jasna Duricic-ot pedig a legjobb női alakítás díjával tüntette ki az Európai Filmakadémia, az EFA.

Jasmila Zbanic a koronavírus miatt hibrid formátumban megtartott gálán otthonából, élőben közvetített beszédében kiemelte, hogy filmjét a fiaikat, fivéreiket, férjüket elveszítő srebrencicai nőknek ajánlja, akiknek békét kellett teremteniük egy teljesen szétrombolt országban, és helyrehozni a sok bajt, amelyet a férfiak okoztak.

A Quo vadis, Aida? volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül hármat is elhozott.

A film középpontjában egy boszniai nő, Aida áll, aki tolmácsként dolgozik a több mint 8 ezer bosnyák férfit és fiút legyilkoló szerbek mészárlását tétlenül szemlélő ENSZ-erőknek, és megpróbálja megmenteni férjét és fiát. Az alkotás világhírű rendezője hangsúlyozta, reméli, hogy filmje hozzájárul ahhoz, hogy erősödjék a női szolidaritás, és jobban megjelenjenek a női történetek és a női nézőpont a filmben, a politikában, az életben.

Ugyancsak otthonában, Budapesten vette át az EFA elismerését jelképező szobrocskát Mészáros Márta, az idei életműdíjas, akit a testület elnöke, Agnieszka Holland progresszív feminista művészként jellemzett méltatásában.

A legjobb európai férfi főszereplő díját Sir Anthony Hopkins kapta Az apa című drámában nyújtott alakításáért. A díjazott, aki már a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját is elnyerte a demenciáról szóló filmmel, nem vett részt a gálán. Florian Zeller, Az apa szintén Oscar-díjas rendező-forgatókönyvírója Christopher Hampton társforgatókönyvíróval a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta meg. Az európai filmművészet idei felfedezettje Emerald Fennel, az Ígéretes fiatal nő ugyancsak Oscar-díjas rendező-forgatókönyvírója.

A díj legújabb, tavaly alapított kategóriája az innovatív történetmesélésért járó elismerés.

Ezt Steve McQueen nyerte el a Small Axe, vagyis Kis fejsze című munkájával, amely a karibi térségből származó londoni bevándorlók példáján keresztül 5 epizódban, 5 különálló történetben mesél az afroeurópai kisebbségi lét súlyos megpróbáltatásairól.

Az 1988-ban alapított EFA 34. alkalommal ítélte oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni.

Több kategóriában már korábban eredményt hirdettek, így a többi között azt is bejelentették, hogy Ágh Márton, a Természetes fény című második világháborús magyar dráma látványtervezője a legjobb európai látványtervező az idén.

A legfontosabb kategóriákban a csaknem 4 ezer filmest összefogó akadémia tagságának titkos szavazása alapján választják ki a legjobbat. Számos további kategóriában szűkebb, az adott területen jártas szakemberekből álló zsűri dönt. Valamennyi kategória jelöltjeit és győztesét felsorolták a díj honlapján.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!