már biztos

2020.07.04. 12:40

Lesz folytatása Milan Kundera életrajzának

Igazi sikerkönyv lett és napok alatt szinte eltűnt a csehországi könyvesboltokból Milan Kundera új életrajza, amely a Csehszlovákiában született, de a múlt század hetvenes éveinek közepétől Franciaországban élő, franciául író életének első szakaszát mutatja be.

Czech writer Milan Kundera poses in a garden in Prague 14 October 1973. Novelist born in Brno, Czech Republic, Kundera lectured in Cinematographic studied in Prague until he lost his post after the Russian invasion in 1968. His first novel, Zert (1967, The Joke), was a satire on Czechoslovakian-style Stalinism. In 1975 he fled to Paris, where he has lived ever since, taking French nationality in 1981. He came to prominence in the West with his "The book of Laughter and Forgetting" in 1979, and "The Unbearable Lightness of Being" in 1984 which was filmed in 1987. (FILM) AFP PHOTO (Photo by AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Paseka és az Argo kiadók a mű hivatalos bemutatóján Prágában bejelentették, hogy már megkezdték a Kundera: Cesky zivot a doba (Kundera: Csehországi élet és kor) című életrajz utánnyomását. Jan Novák, a „regényszerű életrajz” szerzője pedig bejelentette:

folytatni fogja az életrajzot, a második kötetben Kundera franciaországi éveit veszi górcső alá.

A kiadó a több mint 900 oldalas, dokumentumokkal teli könyv eredeti példányszámát nem hozta nyilvánosságra.

Novák úgy véli, hogy Kundera franciaországi élete a csehek számára már nem olyan érdekes, mint a csehszlovákiai első szakasz, de „a nagyvilágot ez nagyon érdekelheti”.

„Ami most történik, az minden várakozásomat felülmúlja. Úgy látom, hogy ha nem lehet magát a hírt megfojtani, akkor legalább a hírhozót kell elnémítani” – jelentette ki a szerző arra a kérdésre válaszolva, hogyan fogadta a könyvét ért csehországi bírálatokat.

„Legalább 1800 oldalnyi jegyzetem van, minden állításom forrásokon alapul. A könyv önmagáért beszél, megvédi önmagát”

- mondta Novák.

A cseh sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az új Kundera-életrajzzal. Többen bírálják, hogy a szerző túl sokat foglalkozik Kundera magánéletével, mások szerint pedig az idézett források nem mindig megbízhatóak.

Novák alapvetően a Kunderáról nyilvánosan elérhető forrásokat használta fel, köztük az egykori csehszlovák Állambiztonsági Hivatal (StB), a kommunista titkosrendőrség ma már nyilvános archívumát is. Abban olyan dokumentumok is megtalálhatóak, amelyek szerint Kundera az ötvenes években együttműködött az állambiztonsággal, feljelentette egyik ismerősét, aki ennek következtében börtönbe került. Az író ezeket a vádakat tagadja, és a könyv írásakor nem volt hajlandó semmi módon válaszolni Jan Novák kérdéseire.

A szerző ismételten azt állítja: könyvében megpróbálja óvatosan eloszlatni azt a szerinte nem igaz mítoszt, amelyet Kundera épített fel önmagáról.

Novák úgy véli, Kundera nagy manipulátor, és szándékosan jobb képet fest múltjáról, mint amilyen valójában volt.

Milan Kundera elsősorban a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Csehszlovák állampolgárságától 1979-ben fosztották meg. Cseh állampolgárságát tavaly decemberben kapta vissza.

Borítókép: Milan Kundera író

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!