leleplezés

2020.06.27. 09:00

Új életrajzi könyv jelent meg Milan Kundera íróról

Jan Novak Kundera : Cesky zivot a doba című könyve az író csehországi éveit, életét mutatja be.

Milan Kundera, Czech writer (deprived of his nationality in 1979) living in France, on April 11, 1979.

Forrás: AFP

Fotó: Jean-Pierre Couderc

Új életrajzi könyv jelent meg a Csehországban született és Franciaországban élő íróról, Milan Kunderáról a Paseka és Argo könyvkiadó gondozásában. Jan Novak négy évig dolgozott az életrajzon, de Kunderával nem beszélt róla, mivel a 45 éve Párizsban élő író nem válaszolt konzultációs kéréseire.

A könyvben a Kunderáról nyilvánosan elérhető forrásokat használta fel, köztük az egykori cseh kommunista titkosrendőrség, az StB archívumát.

A szerző azt mondta, hogy

művében megpróbálja óvatosan eloszlatni azt a mítoszt, amelyet Kundera felépített önmagáról.

Novak ír arról, hogy meggyőződése szerint igaz az a közelmúltban felbukkant történet Kunderáról, amely szerint egyetemistaként besúgott egy férfit a kommunista rendőrségnek 1950-ben. A férfi ezután éveket töltött egy szigorúan őrzött börtönben.

Kundera cáfolta az állításokat, és irodalmi körökből világszerte számos személyiség kiállt mellette.

„Ez szintén megmutatja Kundera képességét arra, hogy manipulálja az embereket és a közvéleményt” – mondta Novak, aki azonban nem talált semmilyen új bizonyítékot Kundera bűnösségére, amikor könyvéhez kutatómunkát végzett.

Petr Onufer, az Argo szerkesztője úgy véli, hogy a könyv kissé megváltoztatja a csehek véleményét Kunderáról.

„Kundera műveit széles körben olvassák és igen elismertek hazánkban, és az író is hasonló népszerűségnek örvend annak ellenére, hogy gyakran hamis legendák keringenek a cseh olvasókról és kiadókról, mondván méltánytanul ítélik meg Kunderát és nem kívánnak neki világsikert” – hangoztatta.

„Ugyanakkor bizonyos csavarok és fordulatok Milan Kundera életében nem igazán csodálatra méltóak, és megéri bemutatni azokat. De nem az volt a fő cél, hogy leleplezzük a világhírű írót, fontos, hogy egy szabad és kritikus vita folyjon munkáiról, életéről. (...) Jan Novak Kundera életrajza nagyon értékes hozzájárulás egy ilyen vitához”- közölte Onufer.

Milan Kundera decemberben kapta vissza cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg a csehszlovák kommunista rendszer.

Kundera, aki a hatvanas években elsősorban a később 44 nyelven megjelenő A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot. 1975-ben emigrált Franciaországba.

1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt fosztották meg cseh állampolgárságától, két évvel később francia állampolgár lett, feleségével Párizsban él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!