Ősbemutató

2020.06.09. 16:03

Különleges előadással jelentkezik a nagyváradi Szigligeti Színház

Élő online közvetítésre készített zenés előadással jelentkezik a nagyváradi Szigligeti Színház, az Y című produkció ősbemutatónak számít – adta hírül kedden az erdélyi teátrum.

A Balogh Attila és Benedek Zsolt által jegyzett Y többéves forgatókönyv-fejlesztést követően többek között olyan neves alkotók közreműködésével kerül műsorra, mint Kárpáti Péter konzulens dramaturg, Cs. Kiss Zsuzsanna jelmeztervező, Rancz András, a speciális effektek szakértője, Keresztes Gábor zeneszerző. Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenkét színművésze lép színpadra.

A dráma egy fiatal lány, Naphegyi Eszter egy napját követi végig, amelyben konfrontálódnia kell családjával és annak értékrendszerével, saját képzelt identitásával és azokkal az illúziókkal, amelyeket eddig a valóságról alkotott. Az eseményeket szó szerint a főhős perspektíváján keresztül követhetjük végig: a játékot és ennek képanyagát ugyanis a főszereplő fejére szerelt GoPro-kamera rögzíti. Az így létrejövő látványélmény a fiatalok által ismert és szeretett First Person Shooter, illetve POV (Point Of View) játékokat idézi fel.

Ez a megoldás egy új történetmesélési technikára ad lehetőséget, ami nagyszerűen szervesül a dráma szövegével, emellett olyan vizuális hatások számára is teret nyit, amelyek használják a nemrég felújított színház technikai lehetőségeit, viszont nagyon váratlan, újszerű összefüggésben. Formabontó játékmódra kínál lehetőséget a színészek számára is, így olyan új színházi forma születik, amely egyszerre reagál a fennálló helyzetre, mégis képes megmaradni színháznak nyilatkozták az előadás alkotói.

Az előadás élő közvetítését egyszeri alkalommal, június 21-én, vasárnap 19 órától láthatja a közönség, jegyek kizárólag az Eventim.ro oldalon kaphatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!