intim részletek

2020.01.03. 12:00

Fél évszázad után tették közzé T.S. Eliot múzsájának írt leveleit

Több mint 60 év után először olvashatják el a kutatók azt a mintegy ezer levelet, amelyet a Nobel-díjas költő, drámaíró T. S. Eliot írt múzsájához, Emily Hale-hoz.

Undated and unlocated picture of American British-born writer, T.S Eliot, who received the Nobel prize of literature in 1948. (Photo by CHRIS BACON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Chris Bacon

A dokumentumok rávilágítanak a költő Hale-hoz fűződő kapcsolatára, és bensőséges részletekkel szolgálnak T. S. Eliot életéről és munkáiról. A levelezést csütörtöktől tették hozzáférhetővé a diákok, kutatók és tudósok számára a Princeton Egyetem könyvtárában.

Azt akarta, égessék el a leveleit

Anthony Cuda, a költő kutatója, és a T. S. Eliot Nemzetközi Nyári Egyetem igazgatója szerint

a levelezés az évtized irodalmi eseménye lehet.

Hale és Eliot 1912-ben ismerték meg egymást Cambridge-ben, de csak 1927-ben mélyült el barátságuk. Életük végéig barátok maradtak, 1930-tól 25 éven át leveleztek egymással. Eliot Angliában élt, Hale pedig drámát tanított amerikai egyetemeken, köztük a kaliforniai Scipps College-ban.

Hale 1956-ban a Princeton könyvtárának adományozta a leveleket, de azzal a megkötéssel, hogy bármelyikük hal meg előbb, csak 50 évvel a másikuk halála után lehet őket elolvasni.

Eliot 1965-ben hunyt el, Hale négy évvel később. Eliot életrajzírói szerint a költő úgy rendelkezett, hogy Hale neki írott levelit égessék el.

Cuda szerint kapcsolatuknak nagy jelentősége volt mindkettejük életében, és levelezésük olyan intim részleteket tartalmazhatott, ami miatt Eliot nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljenek.

Már 26 évesen megjelentek első versei

T. S. Eliot 1888-ban született a missouri St. Louisban, és már 26 évesen megjelentek első veresei. Legismertebb költői művei között szerepel A puszta ország, Az üresek vagy A négy kvartett.

Frances Dickey Eliot-kutató szerint a levelek nemcsak Hale szerepét tisztázhatják Eliot életében, hanem mások mellett a költő anglikanizmusáról is beszámolnak. Dickey, aki T. S. Eliot prózai műveinek teljes kiadását szerkesztette emlékeztetett rá, hogy Eliot szégyellte 15 évig tartó első házasságát Vivienne Haigh-Wooddal, és a levelezésből az is kiderülhet, vajon felmerült-e a házasság gondolata Hale-lel kapcsolatban.

Eliot akkor kezdett el levelezni Hale-lel, miután első házassága véget ért. Dickey szerint Hale segített neki amerikai ifjúsága és múltja feldolgozásában.

A hagyatékot, amelyben a levelezésen kívül fotók és egyéb dokumentumok is vannak, októberben kezdték katalogizálni és digitalizálni a Princeton könyvtárában. A 14 doboznyi dokumentum feldolgozását vezető Daniel Linke elmondta, hogy a kutatók a világ minden tájáról érkeznek majd a Princeton könyvtárába, hogy tanulmányozhassák az anyagot, mert a dokumentumokat nem teszik hozzáférhetővé online.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!