indulhat a nyomozás

2018.11.16. 16:34

A közönség is belenézhet a párizsi Gustave Moreau Múzeum titkos szekrényébe

A múzeum igazgatóságának egyébként fogalma sincs arról, hogy mikor jött létre a nonfiguratív festmények titkos rejtekhelye, és azt sem tudják, hogy egyáltalán miért létezik.

Forrás: Wikipedia

Megnyitotta a látogatók előtt a párizsi Gustave Moreau Múzeum titkos szekrényét, amelyben a francia szimbolista festő azon nonfiguratív műveit őrzik, amelyekről nem tudják eldönteni, hogy csupán vázlatok-e, vagy esetleg az absztrakt festészet előhírnökei.

A festő (1826-1898) 100 munkáját mutatják be egy kiállításon, ezek közül 22 származik a Placard aux abstraits néven ismert faliszekrényből, amelyet általában elzárva tartanak. Az „absztrakt képek szerényében” lévő alkotások némelyike Mark Rothko vagy Barnett Newman műveire emlékeztet.

Az 1903-ban nyílt múzeum igazgatóságának fogalma sincs, hogy mikor jött létre a nonfiguratív festmények titkos rejtekhelye, és azt sem tudják, hogy egyáltalán miért létezik. Az itt lévő műveket eredetileg vázlatoknak tartották, de az 1960-as évek elején felmerült, hogy Moreau valójában az absztrakt festészet úttörője lehetett.

A január 21-ig látható tárlattal a 25 ezer művet őrző múzeum újranyitja a vitát a rejtélyes művekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!