válságban

2018.05.04. 09:40

Idén nem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat

A közelmúlt botrányai miatt hitelességét vesztett és szinte működésképtelenné vált Svéd Akadémia pénteken bejelentette, hogy idén nem osztja ki az irodalmi Nobel-díjat, jövőre viszont egyszerre kettőt is kiosztanak.

The Swedish Academy's Permanent Secretary Sara Danius talks to journalists as she leaves a meeting at the Swedish Academy in Stockholm, Sweden, on April 12, 2018. Danius said to journalists that she will leave her position and the Swedish Academy immediately. The Swedish Academy, which awards the Nobel Literature Prize, was plunged into crisis on April 12, 2018 after two of its members, including its head Sara Danius, resigned amid a growing crisis over a high-profile man accused of sexual assaults. / / / Sweden OUT / WITH CAPTION ADDITION

Forrás: AFP PHOTO / TT News Agency

Fotó: Jonas EKSTROMER

A hírt a díjat odaítélő Svéd Akadémia és a Nobel-díjakat alapító és finanszírozó Nobel Alapítvány jelentette be péntek reggel arra hivatkozva, hogy

megrendült a közbizalom a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányba keveredett testület iránt, amelynek munkáját a tagok jó része bojkottálja.

A döntést a Svéd Akadémia hozta csütörtök este, és úgy tudni, hogy a Nobel Alapítvány is támogatja.

A szervezetek közleményükben igyekeznek hangsúlyozni, hogy az 1901 óta odaítélt díj történetében már többször is előfordult, hogy nem ítélték oda senkinek, legutóbb 1943-ban, a második világháború miatt, azt megelőzően pedig hatszor: 1942-ben, 1941-ben, 1940-ben, 1935-ben, 1918-ban és 1914-ben. (A hétből öt alkalommal a rákövetkező évben hirdettek győztest.)

A Nobel-díj megítélése is tét

A Nobel Alapítvány szerint mindazonáltal a döntés jelzi a helyzet súlyosságát. A Svéd Akadémia válsága hátrányosan befolyásolta a Nobel-díjat, ezért a halasztásról hozott döntés szerintük „segíteni fogja megőrizni hosszú távon a Nobel-díj reputációját”.

A halasztás semmilyen módon nem érinti a több kategóriában odaítélt Nobel-díjat

- közölte az alapítvány, hozzátéve: elvárják, hogy a Svéd Akadémia most minden erőfeszítését arra fordítsa, hogy helyreállítsa hitelességét.

Az Akadémia azzal indokolta döntését, hogy nagyon lecsökkent az aktív tagok száma, és megrendült a nyilvánosság bizalma a testület iránt. A 2018-as díjazott kiválasztásával kapcsolatos munka már előrehaladott stádiumban van, és a szokott módon folytatódik az elkövetkező hónapokban is, de új díjazott megnevezéséhez az akadémiának szüksége van időre, hogy újra bevonja a munkába tevékenységüket felfüggesztő tagjait, és visszanyerje a munkája iránti bizalmat – közölte Anders Olsson, „ideiglenes állandó titkár” (vezető).

A halasztás okai: szivárogtatás és szexuális zaklatás

Az 1786 óta működő Svéd Akadémiát nemrégiben alapjaiban rázta meg, hogy Katarina Frostenson költőt, a 18 tagú testület egyik tagját és francia férjét, Jean-Claude Arnault-t súlyos vádak érték.

A fotós férjet azzal vádolják, hogy számos nőt molesztált, továbbá köze van a Nobel-díjasok nevének idő előtti kiszivárogtatásához,

a költőnő pedig eltitkolta, hogy érdekeltsége van egy feladatával összeegyeztethetetlen vállalkozásban. Arnault tagadja a szexuális zaklatással és a szivárogtatással kapcsolatos vádakat.

Katarina Frostenson költő, akinek a férjet azzal vádolják, hogy számos nőt molesztált
Forrás: AFP PHOTO / Scanpix Denmark AND Scanpix | Fotós: Olafur Steinar Gestsson

Már nem életre szól a tagság

A botrányok nyomán különböző okokból az akadémia hat tagja jelentette be, hogy visszavonul a testület munkájától: április 6-án a Katarina Frostenson kizárását követelő Klas Östergren, Kjell Espmark és Peter Englund, hat napra rá az őt ért bírálatok nyomán ugyanígy döntött Sara Danius is, aki az első nő volt az akadémia élén. Ugyanaznap bejelentette távolmaradását a botrány középpontjában álló Katarina Frostenson, végül Sara Stridsberg április 28-án.

Sara Danius, az első nő volt az akadémia élén.
Forrás: AFP PHOTO / TT News Agency | Fotós: Jonas EKSTROMER

Az intézmény jelenlegi tagjai közül ketten már régebb óta inaktívak. Kerstin Ekman 1989 óta, amikor is azzal kapcsolatban alakult ki vita a testületben, hogy kell-e reagálniuk a Salman Rushdie indiai-brit író ellen a Sátáni versek című műve és az iszlám megsértése miatt kiadott fatvára (vallási rendeletre), amelyet az iráni forradalom vezetője, Khomeini ajatollah bocsátott ki. Lotta Lotass pedig 2015-ben jelentette be, hogy nem vesz részt többé az üléseken, mert úgy érzi, nincs meg az ehhez szükséges társadalmi kötődése.

Az újabb távolmaradásokkal tízre szűkült a munkában aktívan résztvevők száma, pedig a szabályok 12 tag jelenlétét írják elő az üléseken.

A Svéd Akadémiában a tagság mindeddig életre szóló volt, XVI. Károly Gusztáv svéd király, az intézmény patrónusa azonban szerdán módosításokat hagyott jóvá. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a tagok írásban lemondhassanak és elhagyhassák a testületet. Azokat a tagokat pedig, akik két évig nem vesznek részt a testület munkájában, lemondottként kezelik.

Hónapokon át tartó előkészületek és munka után a Svéd Akadémia rendszerint október első felében jelenti be az irodalmi Nobel-díj nyertesét. Az utóbbi években többször is felmerült a gyanú, hogy kiszivárgott a nyertes neve, például Patrick Modiano francia író esetében 2014-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!