93 éves volt

2018.01.29. 14:15

Elhunyt Coco Schumann német dzsesszlegenda

A koncentrációs tábor túlélése után a szving egyik legnépszerűbb képviselője lett. 1943-ban feljelentették és a theresienstadti gettóba szállították, ahol a Ghetto Swingers nevű zenekarban kellett koncerteznie az SS tisztjei előtt.

This picture taken on August 16, 1997, in Berlin shows German Jewish guitarist Coco Schumann. Schumann, who enjoyed a seven-decade-long career in swing and jazz music and survived two Nazi concentration camps has died aged 93, his music label said Monday, on January 29, 2018. / AFP PHOTO / dpa / Florian FRANK / Germany OUT

Schumann vasárnap hunyt el Berlinben – közölte lemezcége, a Trikont a családra hivatkozva.

Meghalt 93 éves korában Coco Schumann német dzsesszzenész, gitárművész, aki a koncentrációs tábor túlélése után a szving egyik legnépszerűbb képviselője lett.

A zenész a Coco Schumann Quartettel nemzetközi sikereket aratott, az elsők között kezdett elektromos gitáron játszani Németországban.

Keresztény apa és zsidó anya fiaként, Heinz Jakob Schumann néven született 1924-ben. A Coco becenevet egy francia barátnőjétől kapta, aki nem tudta kiejteni az utónevét.

Gyerekkorában maga tanult gitározni és ütőhangszereken játszani, még fiatalkorú volt, amikor berlini bárok és táncos szórakozóhelyek zenekaraiban lépett fel.

1943-ban feljelentették és a theresienstadti gettóba szállították, ahol a Ghetto Swingers nevű zenekarban kellett koncerteznie az SS tisztjei előtt.

Egy évvel később a zenekar tagjait az auschwitzi haláltáborba vitték, ahol az újonnan érkezők menetének és a munkába vonulóknak kellett zenélniük.

Miután az amerikai csapatok 1945-ben felszabadították a lágert, Schumann Németországban maradt, neves német dzsesszmuzsikusokkal lépett fel. 1950-ben családjával kivándorolt Ausztráliába, ahonnan négy évvel később hazaköltözött.

Der Ghetto-Swinger (A gettószvinger) címmel írt önéletrajzából készült musicalt 2012-ben mutatták be Hamburgban.

Címkék#szving

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!