Ikonikus

2017.09.14. 10:29

Exkluzív Warhol-tárlat látogatható Barcelonában

Nagyszabású kiállítást szentel a népszerű művész életművének a CaixaForum múzeum; a csütörtöktől látható tárlat Andy Warhol több mint 350 alkotását vonultatja fel.

A „Warhol. A mechanikus művészet” címet viselő kiállításra több mint 30 különböző helyről, kulturális központokból, múzeumokból, gyűjtőktől kérték kölcsön a műveket, az együttműködők között van mások mellett a pittsburghi Andy Warhol Múzeum, a párizsi Pompidou Központ és a londoni Tate Múzeum is – mondta el José Lebrero kurátor a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Barcelonában.

A látogatók ennek köszönhetően mintegy 40 év alkotói munkáját láthatják, köztük az ötvenes években készült első rajzokkal, és a Marilyn Monroe-ról vagy Mao Ce-tungról készült szitanyomat-sorozat világhírűvé vált darabjaival.

A képek mellett helyet kaptak szobrok, audiovizuális installációk, fotók, továbbá a tárlatot kiegészíti egy dokumentációs tér is, benne a kanadai Paul Maréchal gyűjteményével, aki számtalan közös munkát, lemezborítókat, plakátokat, hirdetéseket jegyez Warhollal együtt.

„Warhol a művészeten túlmutató, univerzális ikonná vált, ahogyan az Picassóval is történt” – fogalmazott José Lebrero.

A kiállítás december 31-ig látható Barcelonában, majd átkerül a madridi CaixaForum múzeumba, ahonnan a málagai Picasso Múzeumba viszik tovább.

Borítókép: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!