Állatvilág

2017.07.04. 13:40

A dinoszauruszok veszte hozta el a békák aranykorát

Ami a dínóknak tragédia volt, az a békáknak hatalmas lehetőség: a 65 millió évvel ezelőtti aszteroidabecsapódás ugyanis alapjaiban rendezte újra az erőviszonyokat a Földön – állapította meg egy új kutatás.

Mediaworks Online / MTI

Kevesen tudják, hogy a békák a gerincesek egyik legnagyobb csoportját alkotják, hiszen több mint 6700 fajukat ismeri a tudomány, a sokszínűség okát azonban mindeddig csak sejteni lehetett. Egy, a BBC által közölt új tanulmány azonban arról számol be: amerikai és kínai kutatóknak sikerült rájönni, mikor is terjedtek el ezek a kétéltűek. A mai békákra jellemző faji sokszínűség a tudósok szerint egy aszteroida becsapódása után kezdett kialakulni, ami a mexikói Yucatán-félszigetnél ütközött a Földnek, és az atombombánál milliárdszor nagyobb energiát szabadított fel, kipusztítva az élet háromnegyedét.

Ám úgy tűnik, ezzel nem minden állat járt rosszul: a kataklizma ugyanis előkészítette a talajt a békák felemelkedéséhez.

A békák családfája

A tudósok másfél száz faj génjeinek tanulmányozásával felrajzolták a békák családfáját és megállapították, hogy a három legnagyobb békacsoport eredete éppen 66 millió évvel ezelőtti elterjedésükig nyúlik vissza.

„Más paraméterekkel is elvégeztük az elemzéseket, de az eredmény ugyanaz maradt” – mondta Peng Csang, a Kínában lévő kuangcsoui Szun Jat-szen Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Kollégája, a Floridai Természettudományi Múzeum kutatója, David Blackburn pedig azt hangsúlyozta: „A békák már több mint 200 millió éve megjelentek, kutatásunkkal arra mutattunk rá, hogy a dinoszauruszok tömeges kihalásáig kellett várni, hogy robbanásszerűen elterjedjenek és rengeteg különböző fajuk kifejlődjön, ezek leszármazottja a ma élő békafajok nagy többsége”.

Az új békafajok kialakulásának sebessége arra utal, hogy a túlélők valószínűleg az ütközés után keletkezett ökológiai űrt töltötték fel – tette hozzá.

Az aszteroida becsapódása a földi vegetáció nagy részét is kiirtotta. Ahogy az erdők újra növekedésnek indultak, úgy tűnik, a békák az első lakóik között voltak.

A legizgalmasabb, hogy megmutattuk, micsoda erős állat a béka! Túlélte a katasztrófát, mely tökéletesen eltörölte a Föld színéről a dinoszauruszokat

- magyarázta Peng Csang.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!