Terjed a példa

2022.06.02. 17:25

Elvonják az extraprofitot a belga energiaszolgáltatóktól

Az extraprofit megvonása biztosan érinti majd a belgiumi gázerőművek és atomerőművek üzemeltetőit.

A történelmileg rekordmagas energiaárak miatt a belga kormány a belgiumi energiatermelők extraprofitjának elvonását tervezi. Az extraprofit megvonása biztosan érinti majd a belgiumi gázerőművek és atomerőművek üzemeltetőit – írja a Magyar Nemzet

Azonban az energiaszektor további résztvevői, például a német–luxemburgi határ közelében található Coo vízerőmű, valamint a különféle állami támogatásban részesülő öt legújabb tengeri szélerőműpark is számíthat extraprofitjának elvonására, közölte a Belga News Agency hírügynökséggel Laurent Jacquet, Belgium villamosenergia- és gázszabályozási bizottságának igazgatója.

Az államilag támogatott tengeri szélerőműparkok esetén az államnak akkor kell a támogatást fizetnie, ha az elektromos áram piaci ára a park termelési költségei alatt marad. Ebben a periódusban a támogatás lehetővé teszi a parkok számára, hogy bizonyos megtérülést érjenek el. De ha a piaci áramárak nagyon magasak – ahogy ma is –, akkor a nyereség sokkal magasabb, mint a megállapodás szerinti profit.

Ebben az esetben a gazdaságoknak vissza kellene fizetniük a többletet a belga államnak.

Azonban a visszafizetés lehetőségét a kérdéskört szabályozó törvényerejű királyi rendelet nem tartalmazza, ezért az intézkedés végrehajtásához a rendelet módosítására van szükség, amely hónapokat vehet igénybe.

Borítókép: Alexander De Croo (jobbra) belga miniszterelnök tengeri szélerőműparkot látogat 2022. május 13-án / Belga via AFP / JAMES ARTHUR GEKIERE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!