Járvány

2020.02.17. 18:48

Ideiglenes lehet a koronavírus hatása az európai gazdaságra

A koronavírus hatása az európai gazdaságra ideiglenes – jelentette ki az eurócsoport elnöke, Mario Centeno portugál pénzügyminiszter hétfőn az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben.

„A vírus adhat ugyan némi okot az aggodalomra, de ezen túlmenően meg kell vizsgálnunk az euróövezet hosszú távú növekedési kilátásait is, amelyek a jelenlegi szakaszban reménykeltőnek tűnnek” – nyilatkozta Centeno újságírók előtt.

Roberto Gualtieri olasz pénzügyminiszter szerint a vírus hatásait még korai felmérni. Véleménye szerint azonban a 2019 utolsó negyedévének adatai megerősítik, hogy euróövezeti szinten támogató költségvetési politika szükséges, amely előmozdítja a növekedést és különösen a beruházásokat.

Az Európai Bizottság múlt héten közzétett előrejelzései szerint a koronavírus járvány jelenleg az euróövezet gazdaságának legnagyobb kockázati tényezője.

„Minél hosszabb ideig tart a járvány, annál nagyobb mértékben befolyásolja majd a globális pénzügyi rendszert és gazdaság működését” – olvasható az előrejelzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!