Feszített tempó

2020.01.02. 06:46

Az Airbus lett a világ legnagyobb repülőgépgyártója

Nem auditált adatok szerint a cég 863 repülőgépet adott át üzemeltetésre 2019-ben.

Airbus technicians work on a Rolls-Royce Trent 700 aircraft engine, on the assembly line of the Airbus Beluga XL large transport aircraft on March 20, 2018 in Blagnac, near Toulouse, southwestern France. - The Airbus Beluga XL, based on the A330-200 airliner, will succeed the Airbus Beluga to move oversized aircraft components. (Photo by PASCAL PAVANI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Pascal Pavani

A Reuters saját forrásaira hivatkozva azt írta, az európai repülőgépgyártó előzetesen 860 gép átadását tervezte, ezt sikerült a plusz beállított munkaerőnek köszönhetően felülmúlni. A társaság karácsony és újév között általában szünetelteti a gyártást, de ebben az évben nem adtak ki szabadságot erre az időre, plusz munkaerőt vettek fel és befejezték a korábban alkatrészhiány miatt csak félkészre gyártott gépek összeszerelését is.

Az Airbus saját adatbázisa szerint november végével 725 gépet adott át, így az előzetes adatok azt mutatják, hogy csak decemberben 138 repülőgépet szállítottak le a megrendelőknek, miközben a havi átlag 60-70 repülő szokott lenni.

Az európai gyártó még októberben csökkentette éves átadási célját 2-3 százalékkal, korábban 900 körüli átadási darabszámot vártak, de a beszállítói hálózat gyengesége miatt csökkenteni kellett a tervezett darabszámot. Egy évvel korábban az Airbus 800 gépet adott át üzemeltetésre.

Az Airbus 2011 után lett ismét a világ legnagyobb repülőgépgyártója, miután a Boeing a 737 MAX-okat érintő repülési tilalom miatt november végéig az előző évihez képest fele annyi, 345 gépet adott át üzemeltetésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!