nem kell

2018.05.06. 15:04

A világ aranykereslete 7 százalékkal csökkent az első negyedévben

Jelentősen, 973,5 tonnára csökkent a világ aranykereslete az idei első negyedévben.

Az aranykereslet csökkenését a szakértők arra vezették vissza, hogy a befektetők a nagyobb hasznot hozó ügyletek felé fordultak, miután a nemesfém ára stagnált, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy mind több helyen emelkedni kezdenek a kamatok.

Az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint egyebek között az érmék és a rúdarany iránti kereslet 15 százalékkal 254,9 tonnára csökkent az első negyedévben.

A jegybanki aranyvásárlások 42 százalékkal, 116,5 tonnára emelkedtek a március végével zárult három hónapban, amikor a legaktívabb az orosz, a török és a kazah központi bank volt a nemzetközi aranypiacon. A jegybankok által beszerzett arany több mint harmadát az orosz központi bank vásárolta fel.

Az ékszerarany iránti kereslet 1 százalékkal, 487,7 tonnára mérséklődött. A világ legnagyobb ékszerarany-fogyasztója Kína, ahol a kereslet 7 százalékkal nőtt éves szinten az első negyedévben. A listán második India kereslete viszont 12 százalékkal csökkent a nemesfém belföldi árának emelkedése miatt.

A negyedévben a globális aranykínálat 3 százalékkal, 1063,5 tonnára nőtt.

A világ aranytermelése 1 százalékkal 770 tonnára emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!